Published On: Tue, Dec 30th, 2014

HDZ BiH traži jednu trećinu (šest) ministarstava u Vladi Federacije BiH

Dragan-CovicDragan Čović, lider HDZ-a BiH kazao je danas, komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, da HDZ BiH u Vladi Federacije BiH može dobiti samo pet ministarskih pozicija, da je o “ovim stvarima s Izetbegovićem raspravio prije nekoliko mjeseci, te da nema potrebe da ih ponovo otvara”.

– Stav HDZ-a BiH je jasan, a to je minimalno pet hrvatskih i jedna srpska ministarska pozicija u Vladi FBiH. To je ono što nas zadovoljava. Ispod toga nećemo ići. Naš izborni rezultat je takav da moramo imati šest mjesta u Vladi FBiH – rekao je Čović.

On je rekao da je se svako može, pa i Izetbegović baviti statistikom i matematikom, ali da se mora poštovati izborna volja građana.

– Ovo je minimum minimuma, tako da smo to već davno raspravili. Ne vidim više potrebu da o tome govorim. Važnije je da formiramo vlast što prije jer se sve previše odužilo – rekao je Čović.

Podsjećamo da je do ustavnih promjena 2002. u Ustavu Federacije BiH stajala odredba da će najmanje jedna trećina ministarskih mjesta biti popunjena Hrvatima. To je promijenjeno sa 8+5+3.