Published On: Uto, velj 18th, 2020

HDZ BiH SOLI: Pozivamo Socijaldemokrate da odustanu od prljave priče o geografskoj podjeli Hrvata, njima se žuri u Vladu FBiH

Istup predsjednika novoformiranih Socijaldemokrata Envera Bijedića još jedan je pokušaj manipulacije i stavljanja „zvona“ oko vrata Hrvatima koji žive kako on to kaže izvan zapadne Hercegovine. Dugogodišnji političar Bijedić koji je nakon vrlo glasnog zagovaranja politike SDP-a s gnušanjem istu odbacio i zapravo priznao da je to pogrešan smjer trebao bi pročitati presude međunarodnih i domaćih sudova koje ukazuju na manjkavost i potrebu izmjena Izbornog zakona, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Tuzlanske županije – Soli

HDZ BiH zagovara da se konačno nakon svih manjkavosti koje su uočene mora pristupiti izmjenama zakona.

-Koncept izmjena i sadržaj istoga treba i mora biti usuglašen unutar političkih stranaka koje trenutačno čine parlamentarnu većinu. Razumijemo nestrpljenje koje vlada unutar Socijaldemokrata oko formiranja Vlade FBiH jer se vjerojatno vide na određenim pozicijama koje su im obećane, ali HDZ BIH neće pristati na koncept kojeg su Socijaldemokrati zajedno sa svojim partnerima ponudili u Tuzlanskoj županiji pod plaštom „građanskog“, priopćeno je.

Navodi se da formiranje neustavne i protuzakonite Vlade TŽ bez ijednog ministra iz reda hrvatskog naroda daje jasne smjernice na koji način bi funkcionirao koncept u kojem ne bi postojali zaštitni mehanizmi.

“Pored toga niz je Ministarstava i županijskih institucija u kojima nema niti jednog uposlenog Hrvata. Vrijeđa odnos vladajućih struktura da unutar 25 tisuća Hrvata nema profila koji bi zadovoljio tražene uvjete i to je jedan od ključnih razloga odlaska Hrvata i drugih naroda s prostora Tuzlanske županije. Zašto su u Ministarstvu branitelja TŽ izbačene s popisa svečanosti od značaja, a koji su vezani za branitelje koji su bili u postrojbama HVO. Ti branitelji su časno branili prostor na kojem danas slobodno živimo. Postavlja se pitanje je li to koncept na koji treba pristati u kojem će netko samo zato što je većina marginalizirat i oduzimati ustavom zajamčena prava drugome”, poručuju iz ŽO HDZ BiH Soli.

Zbog toga je, kako navode, licemjerno da novoformirani Socijaldemokrati, a zapravo iste političke figure navodno štite narode i žele uvesti određene geografske podjele.

-Nikakva vrsta lažnog dušobrižništva nam nije potrebna, a naročito svojevrsno lažno „razumijevanje“ i vrlo prozirno predizborno zalaganje za Hrvate, priopćeno je.

HDZ BiH zagovara drugačiji koncept i to se pokazuje konkretnim djelima. Kod imenovanja dužnosnika na višim razinama vlasti uvijek se vodi idejom da svaki od prostora BiH budu zastupljen u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti uz obvezno poštivanje stručnosti i drugih potrebnih preduvjeta.

“U tom duhu su i Hrvati iz Tuzlanske županije uvijek imali mjesto unutar struktura, ali i kroz različite druge vidove se podupiralo projekte od interesa za stanovništvo. Treba podsjetiti da je HDZ BiH na višim razinama podržao vrlo značajne projekte i za Tuzlansku županiju, a jedan od njih je svakako rješavanje problema redukcije vode u Tuzli, izgradnja niza komunalnih i infrastrukturnih projekata i bio istinski zagovornik jednakog razvoja svakog dijela BiH”, poručili su iz tuzlanskog HDZ-a BiH dodavši:

-Zato još jednom pozivamo čelnike Socijaldemokrata da odustanu od prljavog i zlonamjernog poturanja priče kako se vrši određena geografska podjela Hrvata samo zato što im se žuri da uđu u Vladu FBiH i to s kapacitetom kojeg su ostvarili kroz drugi politički subjekt, priopćeno je iz ŽO HDZ BiH Soli.

Laž i kleveta Bijedića

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH izrekao je gnusnu laž i tešku klevetu koju inače svakodnevno izriču i drugi bošnjački političari, kako bi međusobno zavadili i tako politički oslabili Hrvate, izjavivši kako HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona diskriminira sve Hrvate koji ne žive u zapadnoj Hercegovini.

-Izmjene Izbornog zakona koje zagovara Dragan Čović i HDZ išle bi u korist njemu i svim predstavnicima hrvatskog naroda koji žive u zapadnoj Hercegovini. Svi Hrvati koji žive izvan tog područja bili bi potpuno isključeni iz mogućnosti da budu izabrani na bilo koji nivo vlasti, jer nisu dovoljno dobri Hrvati – ne žive u zapadnoj Hercegovini”, rekao je Bijedić.