Published On: Sri, svi. 22nd, 2019

HDZ BiH pozvao hrvatske birače da glasuju za Željanu Zovko i HDZ

 

HDZ Bosne i Hercegovine pozvao je hrvatske državljane u toj zemlji da se u nedjelju odazovu izborima za Europski parlament i glasuju za zastupnicu Željanu Zovkokoja se nalazi na listi HDZ-a Hrvatske, navodeći kako je za Hrvate iz BiH od iznimne važnosti imati predstavnika koji bi lobirao za popravljanje ustavno-pravne pozicije ovoga naroda.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, zajedničkim radom u Europskome parlamentu donesene su rezolucije koje su ukazale na pogubnost separatističkih i unitarističkih politika u BiH.

“Za bosanskohercegovačke Hrvate od neprocjenjive je važnosti da dobiju svog predstavnika u parlamentu EU. To za nas nije samo mjesto za kandidata, to za nas znači ured u Bruxellesu i Strasbourgu, a to je i mogućnost za izravno lobiranje i za popravak ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH”, navodi se u priopćenju.

HDZ BiH je istaknuo kako Hrvati u BiH imaju svog predstavnika, Željanu Zovko, “već dokazanu zastupnicu prava i interesa hrvatskog naroda u BiH, koja je 4. na listi HDZ-a Republike Hrvatske”.

“To je veoma konkretna i važna poruka HDZ-a Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića nama Hrvatima u BiH”, navodi se u pozivu.

U pozivu se navodi kako su nedjeljni izbori zbog toga povijesna prigoda te se poziva sve one koji se nisu prethodni registrirali za glasovanje na nedjeljnim izborima da to učine na sam dan izbornog procesa.

Svi hrvatski državljani koji imaju adresu prebivališta u BiH mogu na dan izbora zatražiti posebnu potvrdu kako bi glasovali. Državljani koji pak imaju izdane nove elektronske osobne iskaznice već su registrirani i moći će glasovati bez prethodne registracije.

Jutarnji.hr