HDZ BiH pozdravlja zajedničku izjavu Europske Unije, veleposlanstva SAD-a, OESS-a i OHR-a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis. U priopćenju za javnost HDZ-a BiH navodi se da su izmjene Izbornog zakona, vezane za lokalne izbore u Mostaru, dio šireg dogovora političkih dužnosnika u […]

" />
Published On: Pet, stu 1st, 2019

HDZ BiH: Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona

HDZ BiH pozdravlja zajedničku izjavu Europske Unije, veleposlanstva SAD-a, OESS-a i OHR-a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju za javnost HDZ-a BiH navodi se da su izmjene Izbornog zakona, vezane za lokalne izbore u Mostaru, dio šireg dogovora političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH.

-Provođenje izmjena i dopuna omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda – priopćeno je.

HDZ BiH apelira na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

“Navedene izmjene zahtijevaju konstruktivan dijalog, kompromis, iznalaženje političkog rješenja i prepoznavanje potrebnih tehničkih preinaka u Izbornom zakonu koji će se temeljiti na načelima potpune i neosporne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni su za napredak BiH i, u konačnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Europske unije”, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

HDZ BiH poziva na politički dogovor kao put ka iznalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda, te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu.

-Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička suradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti – poručuju iz HDZ-a BiH./HMS/