Published On: Mon, Jul 31st, 2017

HDZ BiH neće odustati od zahtjeva za RTV kanalom na hrvatskom jeziku

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović izjavio je da ta stranka neće odustati od zahtjeva za uvođenje RTV kanala na hrvatskom jeziku, ističući da to pitanje nema veze s lošim funkcioniranjem RTV sustava.

Kako je istaknuo, HDZ BiH nije sudjelovao u razgrađivanju javnog RTV sustava u BiH niti je mogao doprinijeti neprovođenju zakona koji tretira rad sustava, piše Dnevni list.

Naprotiv, HDZ je radio sve da se omogući provođenje Zakona o Javnom RTV sustavu“, rekao je Lovrinović podsjetivši da je taj Zakon 2005. godine nametnuo visoki predstavnik.

Osobno mi je odavno jasno, što nije stav Komisije, da je zakon neprovediv i da je najveći uzrok loše situacije u kojoj se danas nalazi RTV sustav, odnosno servisi“, kazao je Lovrinović koji je jučer predsjedavao konstitutirajućom sjednicom Interresorne radne skupine za analizu primjene Zakona o Javnom RTV sustavu BiH.

Njegovo je mišljenje da je rješenje u donošenju novog zakona koji bi na novim načelima postavio odnose u sustavu. Napomenuo je i da do sada za to nije bilo raspoloženja u Parlamentu BiH niti u resornom ministarstvu.

Lovrinovićeva je ocjena i da je lošoj situaciji najviše doprinio Upravni odbor RTV sustava jer nije posvećivao dovoljnu pozornost neprovođenju zakona, što je sve dovelo do toga da Odbor sustava ne može funkcionirati dok se javni RTV servisi međusobno optužuju u pogledu međusobnih dugovanja.

Stoga je najavio da će članovima Interresorne radne skupine ponuditi svoje viđenje primjene zakona o Javnom RTV sustavu i razloga koji su doveli do toga da sustav gotovo i ne funkcionira. Također je najavio da bi naredna sjednica Interresorne radne skupine, do koje bi njeni članovi trebali analizirati primjenu važećeg zakona, trebala biti održana koncem kolovoza.