Published On: Fri, Jul 24th, 2020

HDZ BiH Mostar: Kako je SIP ukrao Božić!

Gradski odbor HDZBiH Mostar obratio se javnosti priopćenjem pod nazivom ”Kako je SIP ukrao Božić!”, reagirajući na datum raspisanih izbora za Mostar

Gradski odbor HDZBiH Mostar smatra neprihvatljivim raspisivanje lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave.


”Unatoč postignutom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosni na izborna pravila za Grad Mostar, nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ovakvom odlukom narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine, produbljujući krizu koja u kontinuitetu traje više od desetljeća, od prvog nametanja Komšića, preko platformaške vlade, do danas.

Ovim putem podsjećamo i predstavnike međunarodne zajednice, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, da je jedna od odredbi bila i to da se izbori u Mostaru moraju održati kada i izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju gradskog odbora HDZ-a.

Iz mostarskog HDZ-a smatraju kako ‘oni koji nisu postigli što su htjeli’, preko SIP-a od Mostara prave grad slučaj, a od BiH državu slučaj.

”Ne možemo se oteti dojmu da oni koji nisu bili dio povijesnog sporazuma za Grad Mostar i cjelovitu izmjenu Izbornog zakona, ali izgleda i oni koji nisu postigli sve što su htjeli, sada preko Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine pokušavaju destabilizirati politički prostor kako bi stvorili uvjete za novog Komšića, sada samo na lokalnoj razini.

Iako je pozitivna činjenica da će izbori u Gradu Mostaru biti održani nakon 12 godina i napokon smo došli do toga da se skine nepopularni naziv ”grad slučaj” koji je Mostar dobio zahvaljujući dugogodišnjoj neodgovornoj bošnjačkoj politici u Bosni i Hercegovini, ovakav način održavanja lokalnih izbora upućuje na to da nekome ne odgovara da grad Mostar u kojem su Hrvati većina više ne bude ”grad slučaj”. Nažalost ovakva odluka Središnjeg izbornog povjerenstva kao institucije odgovorne za provedbu izbora ne samo da od Mostara pravi ”grad slučaj” nego i od Bosne i Hercegovine pravi ”državu slučaj””, navode iz stranke, dodajući kako se nadaju da je to jedna pogrešna teprija.

”Na kraju jedna nadamo se pogrešna teorija, ali ništa nas ne može iznenaditi u današnje vrijeme. Bez obzira što je cijelom svijetu poznato da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i tri monoteističke religije, Središnje izborno povjerenstvo izgleda to zaboravlja ili još gore ignorira pa svojom odlukom o raspisivanju izbora za 20. prosinca, pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića, narušava prava svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces, na slavljenje Božića jer će u to vrijeme morati pratiti aktivnosti ovog izbornog ciklusa. Možda je to i razlog, pa da eventualna ponovljena brojanja u Centru za brojanje i sve ono što je prema kalendaru aktivnosti predviđeno za tjedan nakon izbora, budu po mjeri većinskog naroda ili religije. Gradski odbor HDZBiH Mostar će iskoristiti sva zakonski predviđena sredstva da Grinch ne ukrade Božić, ili u prijevodu da se Mostarcima ne ukradu izbori”, navodi se u prioćenju Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.