Published On: Čet, sij 16th, 2014

HDZ 1990 na pragu raskola

Ukoliko se ponovno ne razmotri potez Županijskoga odbora HDZ-a 1990 o istupanju iz Vlade Zapadnohercegovačke županije, uskoro bi moglo doći do raskola u HDZ 1990, stranci predsjednika Martina Raguža.

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Dnevno, u ZHŽ-u je došlo do svojevrsne tihe pobune dijela članova Županijskoga odbora stranke zbog donošenja odluke o napuštanje Vlade ZHŽ-a.

Iako je ŽO HDZ-a 1990 donio odluku o istupanju iz Vlade, to nije učinio Ivan Topić – Šiško, inače ministar prstornog uređenja, dok se Borka Herceg Lukenda, ministrica pravosuđa i uprave danas nije pojavila na sjednici Vlade ZHŽ-a.

-Na sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990, održanoj sredinom prosinca u Grabovici, između ostalog, jednoglasno je usvojen zaključak po kojem HDZ1990 dalje nastavlja samostalno boriti se za svoj program i ciljeve koji su jednoglasno usvojeni na Saboru stranke i to na svim razinama vlasti u BiH, priopćio je danas dio članova ŽO HDZ-a 1990 ZHŽ-a, a riječ je o širokobriješkoj struji unutar HDZ-a 1990.

Također, oni navode kako je odlukom o istupanju iz Vlade ZHŽ-a, ŽO HDZ-a 1990 prekršio statut stranke, jer nema ovlasti za donošenje takvih odluka.

-Na sjednici Predsjedništva HDZ 1990 koja je održana 8. siječnja, zaključeno je kako svaki županijski odbor treba procijeniti i preuzeti odgovornost za eventualno donošenje odluke o istupanju iz vlasti, te se ova pitanja mogu problematizirati na sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ1990, što je u skladu s ovlastima i zadaćama navedenih tijela sukladno Statutu Stranke. Zbog svega navedenog, mi članovi ŽO HDZ 1990 iz Širokog Brijega smatramo odluku o izlasku iz Vlade ZHŽ-a neutemeljenom i neobvezujućom, te zbog toga nećemo dalje sudjelovati u radu ovakvog Županijskog odbora, navedeno je u priopćenju.

Inače, ova je odluka došla nakon što su dva HDZ-a raskinula suradnju u Hercegbosanskoj županiji, gdje je smijenjena Vlada koju je vodio Nediljko Rimac, inače predsjednik Središnjega odbora HDZ-a 1990. Odnosi dva HDZ-a su tako danas najlošiji od izbora iz 2010. godine.

Prema saznanjima portala Dnevno, upravo je Rimac, uz članove rukovodstva stranke iz središnje Bosne Slavicu Josipović i Rudu Vidovića, glavni zagovornik politike udaljavanja HDZ-a 1990 od HDZ-a BiH, ali i Hrvatskog narodnog sabora. Tako Raguž još uvijek ne zna hoće li HDZ 1990 zajedno s drugim strankama HNS-a zajednički izaći na izbore, ili će pokušati voditi samostalnu politiku.

Dnevno saznaje i kako je upravo Rimac, zajedno s Josipovićkom i Vidovićem bio najglasniji zagovornik odlaska Bože Ljubića s čela stranke i to zbog njegove suradnje s HDZ-om BiH Dragana Čovića.

Istovremeno, politički i novinarski kuloari već bruje o projekcijama izbornih rezultata, koje ponajviše provodi njemačka Fondacija Konrad Adenauer, a prema kojima bi Martin Raguž, zajedno sa Željkom Komšićem, Živkom Budimirom i SDA trebao činiti novu federalnu platformu.

No, svjestan da bi izlaskom iz HNS-a postao izdajnikom hrvatskih nacionalnih interesa, Raguž i dalje traži način samostalnog izlaska na izbore i udaljavanja od HDZ-a BiH uz istovremeno ostajanje u HNS-u.

Neslužbeno se doznaje i kako će zbog toga Raguž tražiti da HNS na izbore izađe sa zajedničkom listom samo u mjestima gdje Hrvati nisu većinski narod.

Dnevno.ba


uskrs ephzhb