Published On: Pon, stu 22nd, 2021

HAZU BiH: Vrijeme je da se igre oko Izbornog zakona završe

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH pozvala je u ponedjeljak da se izmjenama Izbornoga zakona prestane s preglasavanjem Hrvata i spriječi dominacija brojnijih naroda, a zemlja preustroji po uzoru na Švicarsku i Belgiju.

“Bezakonje i nepravda”

Nakon sjednice vodstvo HAZU-a u BiH u Mostaru upozorilo je da su Hrvati obespravljeni, da ih se preglasava, ponižava, te da su im uskraćena elementarna demokratska prava, pa drugi biraju čak i njihova člana Predsjedništva.

“Vrijeme je da se ove igre oko Izbornog zakona završe i da se okrene pripremama za ulazak u euroatlantske integracije i dogovori usmjere gorućim pitanjima razvoja. U Europi ima zemalja koje veoma uspješno žive s razlikama – Belgija, Švicarska, Cipar, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge”, naveli su iz HAZU u BiH.

Nametanje članova Predsjedništva BiH te pokušaj da se Hrvati preglasaju i prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda, vodstvo HAZU u BiH nazvalo je “bezakonjem i nepravdom” koja nije samo političko pitanje, nego je i etičko.

Obespravljeni i poniženi

U tri navrata glasovima Bošnjaka izabran je hrvatski član Predsjedništva BiH. Vodstvo HAZU-a u BiH upozorilo je kako se kroz stvaranje tzv. građanske BiH nastoji legalizirati “pravo brojnijeg naroda da uspostavi punu dominaciju, Hrvate posve podčini i preglasavanjem im nameće svoju volju, te oduzme postojeće mehanizme zaštite”.

U ovoj najvišoj hrvatskoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj ustanovi u BiH smatraju kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao i Bošnjaci te Srbi.

“Hrvati se obespravljuju, ponižavaju, lišavaju prava jer su bez utjecaja i u Republici Srpskoj i u bošnjačkom entitetu koji se zove Federacija. I Hrvati žele parlament i vladu po istoj formuli koju imaju Srbi i Bošnjaci”, poručili su iz HAZU-a u BiH.

Izrazili su očekivanje da će se do kraja godine postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona. Prošloga tjedna trebali su biti nastavljeni razgovori o izbornoj reformi uz posredovanje SAD-a i EU-a, no odgođeni su za kraj studenog.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
5 dana prije

Ni mrkve – ni batine 🙁 … Ovo Bošnje neće ni pokušati pročitati a kamoli šta poduzeti … 🙁 …

Kapetan Bajica mali iz donjeg podprdka
Kapetan Bajica mali iz donjeg podprdka
Odgovori   dr Haso, buregdžija
4 dana prije

Rvati moraju da dobiju ista prava kao i hrvatski pravoslavci u Hrvatskoj i nema tu rasprave!

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija

To može ali tek kad obnovite Bosanski hilafet ali prije toga – malo teže 🙁 …

Chara
Chara
4 dana prije

Neće Bakir pristati da hrvati sebi biraju predstavnika I gotovo. Rješenje je samo treći entitet. Jednostrano ga proglasiti, pa da vidimo šta će boknjaci uraditi.

sim
sim
4 dana prije

HADEZU BiH … snazno – samo snazno …

Krivousti
Krivousti
Odgovori   sim
4 dana prije

Kako kum Mile kaže…

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
4 dana prije

Nema mjenjanja izbornog zakona i nema ..:Potpisali ste i tacka ..

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
4 dana prije

Hrvatima treba dati ista ona prava koji oni daju Bosnjacima u Hrvatskoj
Znaci nikakva …

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Lijevo Sloboda
4 dana prije

Povjesno tlo Hrvata BIH na kojem se1000 godina vodi okupatorski rat..koliko cete dati Hrvatima njihovog povjesnog tla!