Published On: Čet, svi 13th, 2021

Hassan Haidar Diab: Rat će eskalirati, ne može ga zaustaviti ni Biden

Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab u studiju Večernjeg lista komentirao je sukobe između Izraela i Hamasa koji su eskalirali u protekla dva dana. Najveći je to sukob Izraelaca i palestinskih militanata od 2014. godine, a dosad je poginulo više od 40 osoba. S Hassanom je razgovarao Robert Bubalo.

Od povijesti Izraela nikada nije bilo ovakvog granatiranja teritorija Izraela. Palestinci su zasuli velik dio izraelskog teritorija. Situacija za Izraelce bila je katastrofalna, ali istodobno i za Palestince. Palestinski novinar jutros mi je rekao da je bio pakao – rekao je Haidar Diab i dodao:

Situacija se neće smiriti, ići će prema eskalaciji. Netanyahu Izraelcima nije osigurao sigurnost, a ona je njima najbitnija.

Kaže da je još uvijek problem Izraelaca što žive na staroj slavi kad su 1973. godine porazili tri arapske vojske.

Situacija se apsolutno promijenila. Olmar je bio u takvoj političkoj situaciji 2006. godine, pokrenuo je rat u Libanonu. Tada je Izrael prvi put priznao da je poražen od Hezbolaha. Rat je trajao 33 dana, završio s velikim gubitkom na izraelskoj strani, pristali su na uvjete koje je Hezbolah postavio. Danas imamo identičnu situaciju. Pojas Gaze strašno je bombardiran, ali život je u Izraelu paraliziran, 4,5 milijuna Izraelaca pod metom je palestinskih raketa. Zatvorena je zračna luka, ne rade škole, vrtići, prekinut je prijevoz. Pitanje je koliko Izraelci koji su naučeni na lagodan život mogu to trpjeti – kazao je Haidar Diab.

Zašto Hamas dosad nije raketirao te gradove?

Oni su tražili povod. Hamas je htio dokazati da brani Palestince. Rat je počeo kada su izraelska vojska i policija opkolili vjernike koji su ušli na molitvu. Hamas je postavio ultimatum, ako ih ne oslobode, bombardirat će Jeruzalem. Hamas je danas najjača sila među Palestincima. Od 2014. godine naoružavali su se preko Iranaca. Svi dalekometni projektili kojima gađaju, to su sve iranske rakete – rekao je Hassan Haidar Diab i ističe kako je Iran najodgovorniji za sukob.

VIDEO Što je i kako funkcionira Iron Dome?

Kaže kako su danas u ratovima bitne ideologije.

Hezbolah i Hamas surađuju kad je u pitanju Izrael. Za vrijeme rata u Siriji došlo je do zahlađenja odnosa na relaciji Iran i Hamas jer su hamasovci pomogli Muslimanskom bratstvu. Kad se radi o Izraelu, tu su ujedinjeni – kaže.

Ističe kako je arapski svijet razjedinjen.

Oni su autokrati. Njima je bitno da vladaju – kaže.

Može li američki predsjednik Joe Biden pokrenuti mirovne pregovore?

Ne dok ima radikala s jedne i druge strane koji smatraju da muslimani nemaju pravo na Jeruzalem. Nažalost, bili smo uvjereni da će te generacije odlaziti, dolaziti nove, no tužno je i žalosno da unatoč tome što smo u 21. stoljeću još uvijek su zacementirani u nekakvoj zaluđenoj ideologiji. Na tim prostorima neće biti mira, to je križ tog naroda i to će trajati samo Bog zna do kada – kaže Haidar Diab.

Kad je Biden u pitanju, on šuti i ništa ne radi. Zar je moguće da jedan američki predsjednik poziva na suzdržanost, a kad Palestinci raketiraju izraelske gradove, kaže da Izrael ima pravo na obranu. Dok je on subjektivan, nema šanse za mir. Ne vidim razliku između Trumpa i Bidena, američka je politika uvijek bila i ostala ista – zaključio je.

 

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x