Published On: Tue, Sep 12th, 2017

Haški tribunal reagirao na izjavu predsjednice Grabar – Kitarović, kažu da su neovisni i da sude po dokazima

Međunarodni kazneni sud za bivšu Јugoslaviju priopćio je da neće izgubiti kradibilitet ukoliko se potvrdi prvostupanjska presuda za udruženi zločinački poduhvat protiv šestorice visokih vojnih i civilnih dužnosnika Herceg-Bosne i HVO-a – Јadranka Prlića i drugih.

Ovo je reakcija iz Haškog tribunala, nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila da će, u slučaju potvrđene presude Prliću i ostalima, Haški tribunal ozbiljno narušiti svoj ugled kao neovisni sud.

“Međunarodni kazneni sud za bivšu Јugoslaviju je neovisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče njihovim sudcima”, rekao je glasnogovornik ovog Suda, Nenad Golčevski.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Јugoslaviju osudio je 2013. godine Јadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora. Drugostupanjska presuda šestorci očekuje se u studenom ove godine.