Published On: Čet, lip 9th, 2016

Haški sud ‘pokopao’ Srbiju pred Vijećem sigurnosti UN-u

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj Izvor: Pixsell , Autor:Srđan Ilić

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz u srijedu su Vijeću sigurnosti UN-a izrazili razočaranje odlukom Srbije da ne izruči troje visokih dužnosnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštivanje suda, ocijenivši to korakom unazad u suradnji Srbije s Haškim sudom.

‘To je ozbiljan korak unazad po pitanju suradnju s Haškim i neprihvatljivo nepoštivanje prvenstva zakona Haškog suda nad domaćim zakonima Srbije, kako je to zacrtalo Vijeće sigurnosti’, rekao je Agius Vijeću sigurnosti UN-a predstavljajući izvješće o radu ICTY-a u proteklih šest mjeseci, uključujući i suradnju Srbije sa Sudom.

Viši sud u Beogradu je sredinom svibnja donio rješenje da nisu ispunjeni svi uvjeti za uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića čije izručenje, optuženih da su utjecali na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja, Haški sud traži već godinu i pol dana. Haško tužiteljstvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protuusluge. Predstavnik Srbije pred ICTY-jem Saša Obradović u pismenom podnesku sudu istaknuo je da je Odjel za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i uhićenje okrivljenih.

Brammertz je izrazio žaljenje Ureda tužitelja ICTY-a što je ‘Srbija skrenula s puta pune suradnje sa Sudom’ te također podsjetio Vijeće sigurnosti da Srbija već godinu i pol dana propušta sprovesti nalog Haškog suda za uhićenje tri osobe optužene za nepoštivanje suda. Istaknuo je da u ovoj završnoj fazi rada suda, suradnja države ostaje ključna za završetak mandata Haškog suda.

Brammertz je Vijeće sigurnosti također izvijestio da pozitivan trend u regionalnoj suradnji po pitanju ratnih zločina jenjava.

‘Previše političara i javnih osoba poriču već prihvaćene istine, raspirujući etničke napetosti i ponavljajući nacionalističke slogane iz prošlosti’, rekao je haški tužitelj.

tportal.hr