Published On: Pon, tra 15th, 2013

Haška presuda u predmetu "Prlić i drugi" 29. svibnja

Prvostupanjska presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu “Prlić i ostali” bit će izrečena 29. svibnja ove godine, kazala je u ponedjeljak za Hinu Nika Pinter, braniteljica generala Slobodana Praljka, koja je primila obavijest ICTY-ija.
Izricanje prvostupanjske presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne već je nekoliko puta odgađano. Završne riječi u tom predmetu održane su prije više od dvije godine u ožujku 2011.
Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske“.
U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.
Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća.
Osim generala Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor zbog spora oko troškova njegove obrane, drugi optuženi u predmetu čekaju izricanje presude na privremenoj slobodi.
Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata dobrovoljno su se predala 5. travnja 2004.
Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haškim sudom.
Kao jedan od razloga pomicanja rokova za objavljivanje ove i drugih presuda ICTY je u redovitim izviješćima Vijeću sigurnosti UN-a navodio i odljev kvalificiranog osoblja koje pomaže sucima u njihovu radu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com