Published On: Wed, Nov 13th, 2013

Hartman: Haag promijenio pravila igre, neke presude su političke

PODGORICA – Nekadašnji glasnogovornik Haškog tužiteljstva Florence Hartmann ocijenila je da je Tribunal posljednjih godina promijenio “pravila igre”, i da su neke oslobađajuće presude bile političke prirode.

“Kada je riječ o ishodu suđenja, nametnuli su se neki kriteriji, ne da se sudi na temelju činjenica, već na temelju politike. U tom smislu mediji su se bavili analitički anticipiranje presuda”, rekla je Hartmann.

Ona smatra da mediji nisu imali utjecaj na seriju oslobađajućih presuda Tribunala po komandnoj odgovornosti, bez obzira što su pojedine oslobađajuće presude najavljene u regionalnim medijima.

“Smatram da mediji nisu imali bilo kakav utjecaj na oslobođujuće presude Haškog tribunala. Mediji jesu govorili o tim presudama i moram priznati da sam i ja sudjelovala u tim diskusijama”, rekla je Hartmann crnogoskim elektronskim medijima.

Ona je navela da je javnost shvatila što se događa i jasno naznačila Haški tribunal kao politički sud.

Hartmann, koja je u posljednje vrijeme prepoznata po kritici Haškog tribunala, dodala je da je, kao neko ko dobro poznaje rad te institucije, bila zabrinuta zbog “promjene tečaja i pravnih pravila igre u Tribunalu”.

Novinar i publicista Florence Hartmann boravila je protekla dva dana u Podgorici, gdje je sudjelovala kao panelista na medijskoj konferenciji “Riječ, slika i neprijatelj”.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Artman-Hag-promijenio-pravila-igre-neke-presude-su-politicke-217969.html&usg=ALkJrhi4q1ZRMyYTF2FnwL80FLUfj2A6rg#sthash.3zd4gJeL.dpuf