HARSTON: Britanska nečista savjest dovela je do rezolucije

Nekadašnji pomoćnik generalnog sekretara UN Julian Harston ocijenio je da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici, koji je vetom Rusije odbijen u Vijeću sigurnosti , bio greška, te zapitao  je li Ujedinjeno Kraljevstvo grize savjest kada je riječ o Srebrenici.

“Trebalo bi da je tako. Kao član Vijeća sigurnosti , Velika Britanija je odobrila rezoluciju u kojoj je odbijeno razumno povećanje trupa Unprofora koje bi branile takozvane sigurne zone. Što je još važnije, Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je u sklopu vojnih snaga Unprofora veliki broj stacioniranih oficira koji su direktno informirali London o svakom vojnom razvoju događaja, dok su iz Londona o svemu što se događa bili bolje obavještavani od bilo kog drugog vojnog kontigenta. Glas Ujedinjenog Kraljevstva u New Yorku trebalo je grlato  upozoriti na dolazeću katastrofu. To se nije dogodilo”, napomenuo je Harston.

On je u autorskom tekstu za list Politica, naslovljenom “Gdje je Englezima bila pamet”, zapitao je li  nečista savjest 20 godina kasnije dovela do toga da britanski MVP krene u proceduru sa rezolucijom o Srebrenici.

“To bi, pretpostavljam, mogla biti  neka vrsta opravdanja, ali ja mislim da ne može biti”, istaknuo je britanski karijerni diplomata.

Napomenuvši da muslimanski fundamentalizam raste svakim danom u BiH, Harston je naglasio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva “ima svoje razloge da brine oko eventualnog širenja te aktivnosti”, pa shodno tome i želju da povodom toga nešto učini.

“Možda je bolje da svoj bijes ti muslimani usmjere samo na Balkan, umjesto na London ili Manchester. Stoga, predložite rezoluciju u Vijeće sigurnosti koja će destabilizirati  Balkan, okrivite Srbe kao i obično, i na taj način problem ostaje lokalni. Naravno da ne”, ističe Harston.

On je ocijenio da je ishod britanske inicijative od početka bio predvidjiv.

“Britanski ambasador je rekao da je šokiran. Da je samo pogledao oko stola prije nego što je otvorio usta, shvatio bi da nema šokiranih lica. Ishod je od početka bio predvidljiv. Amerikanci su, predvidivo, ishod opisali kao još jednu “mrlju” na UN.

Na taj su način, po običaju, prebacili odgovornost na UN umjesto na Vijeće sigurnosti  i one koji su odlučili da “guraju” rezoluciju unatoč njenoj neizbježnoj propasti”, zaključio je Harston.

Julian Harston,  previously served as the representative of the Secretary-General in Belgrade, Serbia, is one of the world’s leading practitioners of peacekeeping.

more recommended stories