Published On: Sri, ožu 23rd, 2022

”Harmonizacija odnosa Bošnjaka i Hrvata mora biti riješena kroz Izborni zakon”

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u Zagrebu je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na razini ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i obrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH.

“Ovaj dokument koji usmjerava europsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda”, ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tijekom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen ispred Europskog vijeća.

Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tijekom razgovora održanim u Sarajevu.

“Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda”, stoji u priopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

“Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika”, ustvrdili su iz ove stranke.

Na sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika zaključeno je kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac potpore EU institucija.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Supersrbo
Supersrbo
2 mjeseci prije

Sa kom to mislite rijesavati sa bandom kriminalaca iz Sarajeva.Svo zlo iz tog grada dolazi.To je leglo kriminalaca.ratnih zlocinaca,provokatora I korupcije.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

izborni zakon je samo “izmisljeni spin” (znajuci da u ovoj diskriminatosrkoj i fashistickoj formi nemoze biti ostvariv) HDZ RHa i HDZ BiHa strategije koja je usmjerena ka SKIDANJU ODGOVORNOSTI za 20-ogodisnje “domoljubno izivljavanje” nad svojom nacijom kriminalnim i koruptivnim metodama … koji su odveli hrvatsku naciu u nestanak s ovih prostora …

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Ne na tvoju žalost Hrvatski narod nije nestao “s ovih prostora”, a oni koji su otišli otišli su iz ekonomskih prevashodno ali i političkih razloga stalnih nasrtaja u valovima koji dolaze iz kotline na hrvatski narod. I da. Ostalo nas je dovoljno da uzimamo svoju polovicu vlasti u Federaciji i svoju trećinu vlasti u BiH, osim ako vi ne mislite rušiti dejton, a tada primite pozdrav iz Hercegbosne.

Last edited 2 mjeseci prije by Robinzon
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
2 mjeseci prije

Draganče opet valja bedastoće 🙁 – niti se išta približilo – niti je samo SDA bila protiv, sve sarajevske proislamske stranke su bile protiv 🙁 !

Nikako ne razumijem jednu stvar, zašto nam se Draganče uvijek obraća kao retardiranoj dječici 🙁 – zna li itko odgovor 🙁 ?!

TTTMujo
TTTMujo
2 mjeseci prije

Plenki je savetovao Ukrjince katolike..i to vise puta..
Samo sto Dojčland i Jevreji nesmeju da krenu na Ruse ko na Jugoslaviju a posebice Srbe..
A ovde je Dojč direktiva..(BND) za BiH
“Hrvati ima da sutite i da jedete burek iz SDA i Bakirovog supka..dok mi Nemci ne zatremo Srbe u BiH..i anektiramo BiH..”
To je Dojč direktiva Plenkiju da prenese Croatima..

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

Opet ovi dodrinaši i njihovi mentori nas opet i opet guraju u savez s islamističkim teroristima,prevarantima,ISILovcima iz 23% koji hoće da se napiju krvi Srbima pa guraju nas Hrvate iz Herceg Bosne u savez s muslimanijom tj.hanđarovcima nebi li im bilo lakše isfurati dodrinašku filozofiju,da skratim,odyebite njonjavci,nejma nikakvog saveza sa čergarima tj.islamističkim teroristima i točka!

odron
odron
Šta ti kažeš na ovo?  HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

Bolje i sa muslimanskim teroristima nego u EU… Hvala Bakire i Milorade što kočite sve…samo nastavite federalni partneri…. ovo su najbolje godine vaših i naših života…još par njih…kad se dogovore onda je kraj.

nisam kriv
nisam kriv
2 mjeseci prije

Harmonizirajte mater svoju , njima photuricama smo krv na očima !
Koga hebeti vi ?

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Tko pjeva zlo ne misli 17.3.2022.
Plenković je komedijaš ko i Zelenski…Zato ga tak i voli…

46 7

ga
gangess 17.3.2022.
Ukratko, rade genocid nad narodom.

5 1

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
2 mjeseci prije

Vi Hrvati u BiH ne smijete harmonizirati odnose sa Srbima, no-no-pec-pec, oni su zli ruski sateliti, to nam tako kažu naši saveznici iz Bruxellesa, Berlina i Washingtona, a kod njih želimo skupiti bodove za nove sinekure i dobro vladanje, već to morate uraditi s Bošnjacima, koji nam nisu nešto posebno simpatični, ali kažu Ameri i Švabe da s njima moramo graditi savezništvo, šta da radimo, nema nam druge, pa ni vama, nego da nas poslušate…

HeboBosnu
HeboBosnu
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
2 mjeseci prije

Voli Croate Dojclang na-zzi politika..
Naredba je ..”Croati ..nama treba Jadran..a ne Vi..vi nam samo sluzite ko zahodska rupa za nas drek”..
Zato Plenki zeva ko nilski konj da mu nesto ne promaknr iz Dojčland na-zzi supka..

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
2 mjeseci prije

a dje MATE GRANIC

manjina
manjina
2 mjeseci prije

sa ovim konjusarima vise nevrijedi ni minute trositi ,dobice onu stvar da izbiju oci …