Published On: Sub, sij 10th, 2015

Hamas osudio teroristički napad u Parizu

Hamas u priopćenju odgovara na optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je nedavno rekao da su Francuska, Izrael i “civilizirane zemlje” suočeni s istom prijetnjom.

Palestinski islamistički pokret Hamas danas je osudio napad na satirički magazin Charlie Hebdo u kojemu je ubijeno 12 ljudi u Parizu. Hamas u priopćenju “osuđuje napad na list Charlie Hebdo i ističe da se ubojstvo ne može opravdati razlikama u mišljenju”.

Pokret, koji Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju “terorističkom organizacijom”, na vlasti je u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja je ljetos razorena u pedesetodnevnom sukobu s Izraelom, u kojemu je poginulo gotovo 2.200 Palestinaca i više od 70 Izraelaca.

Hamas u priopćenju odgovara na optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je nedavno rekao da su Francuska, Izrael i “civilizirane zemlje” suočeni s istom prijetnjom.

“Ti teroristi ubijaju novinare u Parizu, (…) raketama iz Gaze gađaju civile”, rekao je Netanyahu, koji mjesecima uspoređuje Hamas s najradikalnijim džihadističkim pokretima, pa i sa Islamskom državom (IS) koja hara Irakom i Sirijom.

“Hamas osuđuje očajničke pokušaje izraelskog premijera Netanyahua da naš pokret i otpor našeg naroda poveže s terorizmom u svijetu (…) Ti bijedni pokušaji osuđeni su na neuspjeh”, dodaje se u priopćenju.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u telefonskom je razgovoru izrazio saučešće francuskom kolegi Francoisu Hollandeu nakon napada na sedmičnjak u srijedu, rekao je njegov ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki.

Abbas je istaknuo da su “palestinski narod i njegovo vodstvo solidarni s Francuskom nakon tog terorističkog napada” te da je taj čin naišao na “oštru osudu u propovijedima na molitvi u petak”.

Malki je dodao da će palestinsko izaslanstvo u kojem će biti kršćanski i muslimanski uglednici “idućih dana” posjetiti Francusku kako bi izrazilo svoju “podršku borbi protiv terorizma”.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozvala je da se u nedjelju u podne održe skupovi solidarnosti na okupiranom palestinskom teritoriju.