Published On: Pet, stu 14th, 2014

Halid Genjac: HDZ i SDA su po izbornim rezultatima nezaobilazni

SARAJEVO – Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održana sutra u Sarajevu. Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je danas Agenciji Fena da će na dnevnom redu biti informacija o izbornim rezultatima i informacija o procesu implementacije izbornih rezultata.

Po njegovim riječima, osnovni cilj zakazivanja ove sjednice je da se članovi Glavnog odbora upoznaju o procesu implementacije izbornih rezultata te razgovorima koje Kolegij Stranke u svojstvu pregovaračkog tima obavlja s ostalim političkim subjektima na implementaciji izbornih rezultata.

– Da članovi Glavnog odbora dobiju tu informaciju, da obavimo raspravu o tome i da Glavni odbor donese odgovarajuće zaključke o tom procesu i njegovom nastavku – kazao je Genjac.

Upitan o sastanku delegacija SDA i HDZBiH, najavljenom za subotu u Mostaru, Genjac je kazao da su predstavnicima HDZ-a BiH uručili potpisani dokument pod nazivom “Programski principi za djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti u periodu 2014.-2018. godina”. 

– Oni su također nama uručili jedan kraći tekst programskih prioriteta, kako oni vide to. Razmijenili smo te dokumente, porazgovarali o nekim tehničkim detaljima. Sve je to bilo u funkciji priprema ovog susreta delegacija SDA i HDZ-a BiH koji ćemo imati u Mostaru u subotu – kazao je Genjac.

Dodao je da očekuje da na tom sastanku nastave razgovor koji su imali u Sarajevu prije desetak dana, kada su se sastale delegacije SDA i HDZBiH, gdje su razgovarali najviše o programu.

– Mi smo na tom sastanku ponudili neki početni dokument programskih principa koji je uglavnom sadržan u ovim programskim principima koje smo potpisali. Oni su uzeli taj dokument da pogledaju, pregledaju. Jučer su nam dostavili neke svoje prioritete – kazao je Genjac.

Dodao je da bi na sastanku u subotu trebali da nastave razgovor, prije svega o programskom sadržaju djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti i o „neizbježnom pitanju o kompoziciji parlamentarnih većina“.

– Kao što je poznato, u Federaciji BiH, na federalnom nivou i kantonima, tu su stvari potpuno jasne, jer HDZ i SDA su po izbornim rezultatima nezaobilazni. DF je pristao da učestvuje u toj većini i mi imamo tu strukturu u Federaciji, i na nivou Federacije i u kantonima potpuno, moglo bi se reći, riješeno – kazao je Genjac.

Mi također, dodao je, imamo sporazum i za državni nivo na način da uvažavamo izborni rezultat i na državnom nivou.

– Tu, naravno, podrazumijeva se učešće DF-a koji je potpisao, SDA i HDZ koji su nezaobilazni. Uvažavajući izborni rezultat na nivou države, da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izabran s područja RS-a i da njega podržava grupacija koja broji sedam poslanika u Predstavničkom domu PSBiH koji su uglavnom okupljeni oko Saveza za promjene, uvažavajući taj izborni rezultat i tu političku činjenicu, opredijelili smo se da napravimo sporazum sa Savezom za promjene. Na taj način, što se tiče nas, i pitanje strukture vlasti na državnom nivou je riješeno ili bi moglo biti vrlo brzo riješeno, uvažavanjem stavova HDZ-a BiH o programskim principima – kazao je Genjac.

Tu imamo, naveo je, problem što HDZBiH, u ovom trenutku razmatra to pitanje i navodeći da bi trebalo osigurati koherentnost vlasti na svim nivoima.

– To je jedna dobra politička tendencija i istovremeno to je i naša politička želja. Međutim, tu potpunu koherenciju vlasti na svim nivoima očigledno ne možemo postići. Ili, mogli bismo je postići ukoliko Savez za promjene formira parlamentarnu većinu i sastav vlade u RS-u. Onda bismo imali koherenciju od državnog nivoa preko RS-a i od državnog nivoa preko Federacije BiH – kazao je Genjac.

Međutim, dodao je, ukoliko se neka druga parlamentarna većina formira, a „prije svega mislim na stranke okupljene oko SNSD-a, i imajući u vidu da je Milorad Dodik mandatar kao predsjednik RS-a, onda imamo problem“.

– Očigledno ne možemo zadovoljiti koherentnost na svim nivoima vlasti i moramo se opredijeliti gdje moramo napraviti izuzetak – kazao je Genjac.

Naime, dodao je, u tom slučaju, ako bi vlast u RS-u formirala grupacija oko SNSD-a, „na državnom nivou imamo Mladena Ivanića i grupaciju sedam poslanika, to je koherentno na državnom nivou s ovom strukturom koju smo mi dogovorili, a ne bi bilo koherentno s tim sastavom vlade RS-a“.

– Ako bismo se mi opredijelili za vladu RS-a okupljenu oko SNSD-a, onda ne bi bilo koherentno s državnom strukturom, odnosno sa strukturom Predsjedništva, koje predlaže mandatara Vijeća ministara BiH. U tom izboru, mi smo se opredijelili da uvažavamo činjenicu da je Predsjedništvo predlaže mandatara, uvažavamo sastav Predsjedništva BiH prilikom opredjeljenja za parlamentarnu većinu na državnom nivou – kazao je Genjac.

Naveo je da će, kako god se završi taj rasplet u RS-u, budući da imaju i izabrane poslanike u Narodnoj skupštini RS-a i poslanika iz RS-a u Parlamentarnu skupštinu BiH, nastojati da tamo budu politički faktor.

– U bilo kojoj varijanti nastojat ćemo da učestvujemo u vladi, a kako će se to razriješiti u RS-u zavisi prije svega od tih stranaka. Mi ćemo na sastanku u subotu s HDZ-om BiH razgovarati o ovim činjenicama, i izbornim i političkim činjenicama, ali u osnovi i glavna tema će biti razgovor o programskim principima – kazao je Genjac.

(Vijesti.ba/Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare