Published On: Sri, lis 15th, 2014

HALAL SITNI PREVARANTI: Honorarci Koalicije Snaga BiH na ulici tražili isplatu zarađenog novca


Redakciju portala Klix.ba večeras je kontaktirala skupina djevojaka koje su honorarno bile angažovane na predizbornoj kampanji Koalicije Snaga Bosne i Hercegovine, kazavši kako nisu isplaćene za svoj rad, te kako je jednu od njih fizički napao radnik koji radi na osiguranju u ovoj koaliciji.

 

 

 

 

 

 

(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Djevojke koje su proteklih mjesec i po dana radile predizbornu kampanju Koalicije snaga BiH, a koja je uključivala anketiranje, promocije, organizovanje skupova, dijeljenje letaka, kao i ostale predizborne aktivnosti, tvrde kako nisu isplaćene za zadnju sedmicu svog angažmana.


One su se večeras okupile ispred sjedišta Koalicije u ulici Branilaca Sarajeva 19 gdje su tražile da im se isplati novac.

Kako su ispričale ekipi portala Klix.ba, Vinko Jakić, čovjek koji se nalazi na čelu Koalicije Snaga Bosne i Hercegovine im je navodno prije nekoliko dana obećao da će im zarađeni novac isplatiti u ponedjeljak, no to se nije desilo. U današnjem telefonskom pozivu im je, kako kažu, rekao kako taj novac neće dobiti.

Jakićev kolega je, prema njihovim riječima, dodao kako će “morati odgovarati zbog toga što je ova Koalicija loše prošla na izborima”, odnosno da je to krivica djevojaka koje “svoj posao nisu radile kako treba”.

(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

“Ne samo da nam nisu isplatili naš novac, već nam prijete time da ćemo mi morati platiti njima jer su jako loše prošli na izborima. Mi smo ovdje ginule, trebale smo raditi po 5, 6 sati, a radile smo i po 12 sati”, kazala je A. H, jedna od 18 djevojaka koje su radile predizbornu kampanju ove Koalicije.

Djevojka inicijala S. M. koja je ušla u prostorije Koalicije Snaga BiH kako bi uzela ankete jer nije htjela da se “njima manipuliše”, fizički je napadnuta danas u poslijepodnevnim satima. Kaže kako joj je muškarac koji radi na obezbjeđenju “zavrnuo ruku”, nakon čega su pozvale policiju. Policajci su nakon završenog uviđaja djevojkama kazali kako “moraju napustiti prostorije Koalicije i da to trebaju riješiti sudskim putem”.

“Naknadno su nam rekli kako će nam novac ipak biti isplaćen, ali ne vjerujemo više nikome. Hoću da znam koje je to moje pravo, kakav sam ja to ugovor potpisala i zašto je taj ugovor automatski raskinut. Ja nemam kopiju tog ugovora – zašto ga nisam dobila ni onda, ni danas kad sam to tražila? Navodno su trebali praviti nove ugovore, budući da ovi nisu valjani, ali opet ništa nije urađeno. Pokušale smo da ovaj problem riješimo na lijep način, ali nismo uspjele. Niko nam se ne javlja na telefon”, kazala je u razgovoru za Klix.ba N. K, te dodala kako je do njih došla priča o tome kako je predsjednik ove Koalicije, Vinko Jakić i za prošle izbore na isti način prevario djevojke koje su mu radile predizbornu kampanju, a nakon toga “nestao na dvije godine”.

(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Redakcija portala Klix.ba je u nekoliko navrata telefonski pokušala kontaktirati i predsjednika Koalicije BiH, Vinka Jakića, no njegov odgovor nismo dobili.

O svemu je večeras obaviješten i MUP KS čiji pripadnici su izašli na teren i napravili zapisnik.