Published On: Čet, tra 29th, 2021

Hajduk je protiv: Marko Erceg naoružan povjerenjem lokalnih klubova želi doći do drugog mandata na čelu županijskog nogometnog Saveza

Tko je Marko Erceg koji je izašao u žarište nogometne javnosti i koji bi danas mogao dobiti drugi mandat na čelu Nogometnog saveza županije splitsko-dalmatinske i to usprskos protivljenju Hajduka, odnosno izričito predsjednika „bijelih” Lukše Jakobušića.

Ponovimo još jednom, Hajduk Ercega ne podržava, nije mu više baza kao što je to bilo prije četiri godine, ali Erceg sad ne haje za Hajduk, ide dalje, naoružan povjerenjem ostalih lokalnih klubova.

A to povjerenje je stekao – radom, u to nema sumnje. Otkad se prihvatio čelne uloge Saveza prije četiri godine, a to nije samo paradni položaj, klubovi su ga prihvatili. Prepoznali su njegov trud i posvećenost zahtjevima dalmatinskog baluna.

Skupljao je potpise. U redu, mnogi su mislili i dalje da je on Hajdukov čovjek i možda se danas u Duilovu na sastanku mnogi začude kad shvate da Hajduk zapravo Ercega ne podržava. A oni mu dali potpis…

Čitava priča pomalo je bizarna, jer Erceg nije ništa drugo do – Hajdukov proizvod, produkt, ali sad su u Hajduku neki drugi, novi ljudi koji bi na čelo Saveza stavili nekog drugog.

Međutim, koliko god Lukša Jakobušić tvrdi da bi do srpnja imao (ili već ima!?) svoga kandidata, nije ga još objelodanio. Ni iz rukava izvadio.

Jakobušić: Hoćete li bez Hajduka iduće 4 godine?!

I tako danas Marko Erceg, doktor nogometa (i hajdukovac) kreće po novi mandat, a na govornici u Duilovu gdje počinje Skupština u 17.30 sati (i potrajat će, u tri grupe), očekuje se da Jakobušić izađe za govornicu. I da kaže javno svima, drugoligašima, trećeligašima, onima koji nose najviše punata u ovom pripetavanju:

– Mi nismo za Ercega, a vi vidite… Hoćete li zbilja bez Hajduka iduće četiri godine?!

Kako god, tek Marko Erceg, rođen je 3. svibnja 1975. godine, izvanredni je profesor i doktor znanosti na Kineziologiji, doktorirao je nogomet. Na Hajduku. Na mlađim uzrastima.

Doktorska disertacija mu glasi: Funkcionalne osobitosti nogometaša mlađih dobnih skupina. Napravljena na pionirima, kadetima i juniorima Hajduka.

Bio je član Nadzornog odbora „bijelih”, a od 2017. je na čelu Nogometnog saveza županije splitsko-dalmatinske.

U Hajduk je ušao prilikom izbora za Nadzorni odbor 2015., ali u repesažu, 6. svibnja 2017., odnosno kad su se otvorila dva upražnjena mjesta, pa je s liste kroz popunu ušao zajedno s Antoniom Kuzmanićem.

U raspodjeli poslova među tadašnjim „nadzornicima” doktor nogometa se prihvatio zadatka da preuzme posao u lokalnom Savezu i glatko je prošao.

A taj lokalni Savez po tradiciji zna imati bremenit odnos s Hajdukom. Ne zbog toga što tamo ne bi bili hajdukovci, nipošto, nego se često znalo događati da Hajduk pomalo „siluje” te izbore i šalje neke kandidate koji su, ajmo to reć otvoreno „pali s Marsa”. Znalo se događati da se legendarni Paško Viđak izbori za svoj mandat, premda bi tadašnji i trenutačni Hajduk imao neku svoju, drugačiju viziju.

A od Paška Viđaka nema većeg hajdukovca. Kao što se i za Marka Ercega ne može ništa drugo reći nego da je hajdukovac. Osim što su, eto, i Viđak nekad, baš kao i Erceg sada, krenuli kontra Hajdukovih želja.

Dakle, nije prvi put da se od izbora u lokalnom Savezu pravi, ružno je reći – cirkus, ali tako to biva.

I da se u suštini hajdučka baza – svađa i svadi.

Marko Erceg je bio ambiciozan još kao student. Nije igrao nogomet, ali mu je nogomet glavna preokupacija.

Tako se i kandidirao za Nadzorni odbor Hajduka, podržan tada od najšire baze.

U intervjuu da se predstavi te 2015., a na pitanje kako zamišlja Hajduk 2019., rekao je:

– Zamišljam klub na zdravim nogama, dobro organiziran i strukturiran klub s vizijom, s dobrom i prepoznatljivom omladinskom školom. Zamišljam ga kao klub koji će poslovati u plusu, koji neće živjeti samo od prodaje svojih igrača. Nažalost, trenutno je situacija da se tako mora, ali vjerujem da će se ovi pozitivni trendovi (iz 2015., op. a.) nastaviti i da 2019. nećemo morati prodavati igrače na prvu ponudu. Najvažnije mi je da tada omladinska škola bude ustrojena kako treba i da redovno izbacujemo nekog novog Vlašića, Balića, Srnu…

Mnogi klubovi zadovoljni njegovim radom

Kad je kooptiran u NO Hajduka, 6. svibnja 2017., predstavio se za govornicom:

– Izvanredni sam profesor na Kineziološkom fakultetu, glavni predmet nogomet. Cijeli život sam u nogometu. Nastojat ću dati zadnju kap krvi i znoja za Hajduk, stavljam se na dispoziciju.

Naravno, nije u novom sazivu NO Hajduka, ali je od 2017. na čelu lokalnog Saveza. Ojačan saznanjem da su klubovi Dalmacije zadovoljni njegovim radom u bazi, suprotstavlja se danas Hajduku i ispisuje novu stranicu životopisa.