Published On: Pet, ruj 22nd, 2017

HAHN: Transportna zajednica nije jedini uvjet, bez povećanja trošarina BiH neće dobiti 500 milijuna KM od EU

Bez usvajanja zakona o trošarinama do kraja rujna infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH, priopćeno je iz Ureda europskog povjerenika za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannesa Hahna.

“EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, koje je obavljeno u ponedjeljak, ali to je samo prvi korak”, rečeno je u vezi s informacijom da će BiH, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o trošarinama, izgubiti gotovo 500 milijuna KM od EU, prenosi Srna.

Iz Ureda europskog povjerenika napominju da je u pitanju značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine milijuna eura.

“Pozivamo lidere u BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o trošarinama usvoji, kako bi ovi projekti mogli početi”, rečeno je iz Ureda povjerenika Hahna.

Konektiviti paket, koji je najavljen u Trstu uključuje četiri projekta, koja je BiH podnijela za ukupni grant vrijedan 46 milijuna eura, što uključuje izgradnju tri dionice koridora 5C – dionice Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u Federaciji BiH, te dionica Johovac-Rudanka u Republici Srpskoj kao i projekat Luke Brčko, ističu iz EU.

Osim što su poboljšane domaće i međunarodne transportne veze BiH ovi projekti, navedeno je iz Ureda povjerenika za proširenje, nude rijetku priliku za stvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, osnaživanje ekonomskog rasta i poboljšanje života svih građana.

“Ovu priliku ne treba propustiti. Kao što je povjerenik Hahn naglasio u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, podrška Europske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o trošarinama”, navedeno je iz Ureda povjerenika Hahna.