Published On: Ned, ruj 4th, 2016

HAHN: Poštovati odluke Ustavnog suda BiH o referendumu


Europski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tijekom vikenda sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Bratislavi, kazao je u razgovoru za Radio Slobodna Europa​ da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu​ koji namjeravaju da organizuju čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.
“Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da će odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda biti poštovane. I moram da priznam da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvjesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju, kazao je Hahn dodajući da se nada da će se naći način kojim će biti razriješen taj problem.
Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali sa druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje miješam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati”, zaključio je euuropski komesar za proširenje Johanes Hahn.