Published On: Fri, Sep 25th, 2015

HAHN OSUDIO Milanovićevu izjavu o 'Srbima barbarima'

Srbija se može osloniti na Europsku uniju, poručio je danas europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn i dodao da su europski dužnosnici u stalnom kontaktu s vlastima u Beogradu i Zagrebu, kako bi se problem zatvaranja granica riješio što prije, javlja Tanjug.
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da je zahvalan srpskim stanovništvu na darežljivosti prema izbjeglicama.
“Ono što sam danas vidio me je zadivilo i to je inspirirajuća poruka za sve. EU je odlučna podržati Srbiju kao što je to učinila i prošle godine poslije katastrofalnih poplava. Možete se osloniti na potporu EU”, rekao je Hahn.
Zemlje zapadnog Balkana koje su pogođene krizom, među kojima je i Srbija, dodao je Hahn, nisu uzrok problema, već one, podvukao je, doprinose da se ova kriza riješi.
Podsjetio je da je broj izbjeglica u Europi najveći u povijesti, veći nakon Drugog svjetskog rata.
“Ovo je međunarodni, a ne samo europski probleme”, ukazao je, te da način za rješavanje krize nije praviti razliku je li neka zemlja članica EU ili ne.
“Moramo stabilizirati situaciju u regijama”, poručio je Hahn.
Hahn je poručio da je izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića o “podizanju ograda prema barbarima, Srbima”, neprihvatljiv rječnik i za obične građane, a osobito za predstavnike država, javlja Tanjug.
“Ja osuđujem ovakav rječnik bez obzira tko je takvu izjavu dao. Apeliram da se odustane od ovakih riječi i da se radi na pronalaženju rješenja”, rekao je Hahn.
On je dodao da mu se takve riječi “ne sviđaju” ni privatno, ni kao političaru, te da to svakako “ne bi trebala biti razina odnosa”.