Published On: Čet, ožu. 16th, 2017

HAHN I ZVIZDIĆ: Potrebno ukloniti prepreke zajedničkom tržištu zapadnog Balkana

Povjerenik EU za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn poručio je premijerima zapadnog Balkana na današnjem sastanku u Sarajevu da moraju razgovarati o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana, a za što je “potrebno ukloniti prepreke”.

“U nastavku ekonomske suradnje i postupno omogućavanje integracije u zajednički ekonomski prostor Europske unije sigurno ćemo prevladati nestabilnosti s kojima se trenutno suočavamo, te postići ekonomsku stabilnost i konkurentnost regije, kao i pojedinačnih zemalja. Na taj način osigurat ćemo prostor za ključne investicije i zajedničke projekte”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

U tom smislu, Hahn je konstatirao da je u tijeku implementacija 13 projekata iz oblasti transporta, te ukazao premijerima da trebaju građanima pokazati konkretne rezultate europske perspektive. “Planirano je da se do 2025. godine otvori 80.000 radnih mjesta. Predlažem plan rada za zajedničko tržište zapadnog Balkana i da to bude zajednički pokretač za digitalnu ekonomiju, naprimjer da se smanje troškovi za roming. Zato moramo insistirati na jačanju tradicionalnih industrija u digitalnoj eri za zajedničko tržište”, rekao je Hahn.

Regionalno vijeće za suradnju već ima sveobuhvatan akcijski plan koji promovira ove interese. “Mi smo na početku tog procesa i svi moramo zajednički raditi da vidimo koji će biti naredni koraci”, naglasio je Hahn.

Ideje i modele unapređenja ekonomske suradnje, upravo će u nastavku sastanka predložiti predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, kao i projekte od zajedničkog interesa zemalja zapadnog Balkana, javlja Fena.

Ekonomski rast i razvoj, podsjetio je, Vijeće ministara BiH smatra ključnim prioritetima, među kojima je i jačanje regionalne suradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou.

“Zbog toga je koncept jačanja regionalnih ekonomskih integracija veoma poželjan. Zajedničko europsko tržište sigurno bi doprinijelo konkurentnosti regije u današnjoj globaliziranoj ekonomiji čiji smo svi svjedoci”, zaključio je Zvizdić na sastanku premijera zapadnog Balkana, koji se danas održava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Osim Hahna i Zvizdića sastanku nazoče premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama, te ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano budući da je Italija domaćin summita zapadnog Balkana koji bi u srpnju trebao biti održan u Trstu.

Hahn je pozdravio odluku premijera da po završetku sastanka daju zajedničku izjavu s jasnim političkim opredjeljenjima koja se tiču daljnje integracije regije.

Cilj sastanka koji je okupio premijere zapadnog Balkana je približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o suradnji u oblastima mladih i obrazovanja./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer