Published On: Pon, pro 24th, 2012

HADŽIĆ: Zbog krize u FBiH mogući i prijevremeni izbori

SARAJEVO, MOSTAR – Damir Hadžić, potpredsjednik SDP BiH, ocijenio je da su glede raspleta političke krize u Federaciji BiH sve opcije otvorene, uključujući i prijevremene izbore, te da je u ovom trenutku teško predvidjeti kako će se stvari odvijati.
On, međutim, vjeruje da su samo tri opcije politički izgledne. Prva je ona koje se svi najviše pribojavaju, a to je produžetak agonije i statusa kvo u Vladi Federacije BiH sve do općih izbora 2014. godine.
“Druga opcija je da predsjednik FBiH Živko Budimir prihvati rekonstrukciju Vlade koja bi odražavala novu većinu. A treća opcija su prijevremeni izbori”, ističe Hadžić.
Kaže da bi u tom slučaju morali biti raspisani i izbori za Parlament, ali i za predsjednika Federacije.
“To bi onda značilo potpuno nove izbore i za županije. Moguće je, također, da se političke stranke slože i kažu: idemo samo u izbore za Zastupnički dom”, ističe Hadžić.
Na pitanje otkud u budžetima novac za prijevremene izbore, odgovara da se za potrebe deblokiranja Federacije “pare moraju naći”.
“Očigledno je da Budimir sve radi kako bi spriječio rekonstrukciju Vlade Federacije. Imamo paradoks da SDA i njeni sateliti sudjeluju u radu Vlade, imaju ministre koji ništa ne rade, a onda oni koji su u Vladi većina, u Parlamentu FBiH postaju oporba”, ističe Hadžić.
Za potpredsjednika SDP-a mnogo su dublji razlozi ponašanja Živka Budimira.
“U pitanju je rad za SDA i njihove parainstitucionalno poluge kojima prave okvir za sustavnu korupciju”, tvrdi Hadžić, dodajući da i on sam ne zna što će se dalje događati.
Čelništva dva HDZ-a, koji imaju ključni interes ulaska u rekonstruiranu Vladu FBiH, u petak su održala sastanak i zauzela zajednički stav o “kaosu u koji je ušao ovaj entitet”. U tijeku su pripreme za Božić, pa se tako jučer na naše pozive javio tek glasnogovornik HDZ 1990 Veso Vegar, koji ocjenjuje da je situacija u Federaciji postala nesnosna, pogovoto za građane.
“Imamo nefunkcionalnu vladu, nema mjera, standard je sve niži, nema posla. Oni koji su Budimira doveli moraju reagirati i naći rješenje”, rekao je Vegar, aludirajući na partnere iz SDP-a koji je bio pokretačka snaga nekadašnjih stranaka “platforme”, u kojoj je bio i Budimirov HSP.
Budimir ovlasti su anakrone, a ponašanje nemoralno i protivno svim demokratskim normama
Prema njegovim riječima, “jasno je da je Ustav omogućio gotovo faraonske ovlasti predsjedniku Federacije”.
“Budimir ovlasti su anakrone, a ponašanje nemoralno i protivno svim demokratskim normama”, ističe Vegar, koji kao jedno od rješenja vidi i ostavku Nermina Nikšića, premijera FBiH, kojom bi pala Vlada.
I Glavni odbor SDP-a na sjednici u subotu osudio je Budimirov “neustavno i nezakonito djelovanje”. Navodeći da svojim ponašanjem ponižava Parlament FBiH i volju naroda i građana iskazanu na izborima, iz SDP-a su ocijenili nedopustivim što Budimir “u prvi plan stavlja svoje i političke interese te se odlučuje za opstrukciju i blokadu izvršne i zakonodavne vlasti”.
Dva dana ranije, Budimir je potvrdio da neće prihvatiti zahtjev premijera Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, čime je praktično onemogućio rekonstrukciju Vlade sukladno odražavanje nove parlamentarne većine, sastavljene od dva HDZ- a, SDP-a i SBB BiH.
Velika su očekivanja od prvog narednog sastanka nove četvorke, navjerovatnije odmah poslije Božića, kojem bi domaćin trebao biti lider SBB-a Fahrudin Radončić. No, isto tako potpuno je neizvjesno šta je to novo što politički mogu “izmisliti” lideri ovih stranaka kako bi Budimira uvjerili ili natjerali da promijeni svoju odluku.
SDP ne razmišlja o ostavci Nikšića
Iako iz dva HDZ-a kao jednu od mjera najavljuju i mogućnost ostavke premijera Nermina Nikšića, koja bi značila pad Vlade i izbor nove, male su šanse i za takav scenarij. Prevashodno jer u SDP-u nisu rapolozeni da “žrtvuju” svog premijera, ali i iz razloga što bi novi mandatar morao ponovno doći “na ruke” Budimiru i potpredsjednicima, koji bi ga morali potvrditi. Također, teško je očekivati i povlačenje u oporbu dva HDZ-a, što kao mogućnost najavljuju iz ovih stranaka, iz prostog razloga jer bi na taj način HDZ BiH i HDZ 1990 dugoročno bili na gubitku i dodatno izgubili utjecaj među vlastitim biračkim tijelom.