Published On: Pet, srp 27th, 2018

Hadžiabdić: BiH prijeti nezapamćena kriza, i stanje u kakvom do sada nije bila. Nas u CIK-u još pokušavaju “disciplinirati”

BANJALUKA – Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić upozorila je da bi BiH mogla zapasti  u nezapamćenu krizu ukoliko nadležni ne nađu rješenja za otvorena pitanja kada je riječ o izbornom zakonodavstvu.

Imajući u vidu da parlament BiH još nije proveo odluku Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” , a da se u Federalnom parlamentu to pokušava riješiti kroz izborne jedinice, Hadžiabdićeva je navela da bi neprovođenje te odluke moglo proizvesti prepreke formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i BiH.

“U nedostatku zakonskih rješenja za provođenje posrednih izbora, problem bi mogao eskalirati kada potvrdimo rezultate neposrednih izbora i krene konstituiranje organa vlasti početkom studenog. Vjerujem da ćemo do tada imati neko rješenje, moguće i privremenog karaktera, ali ako ga ne bude mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad prije nije imala”, rekla je Hadžiabdićeva za “Glas Srpske”.

Komentirajući zahtjeve pojedinih stranaka da po svaku cijenu “proguraju” izmjene zakona koje predviđaju elektronsko glasanje i video-nadzor, ona je rekla da je uloga CIK-a da provodi Izborni zakon BiH.

“Pozdravljamo postupno i sistematsko uvođenje novih tehnologija, ali situacija na terenu ne dozvoljava radikalne promjene i uvođenje novina bez prethodno osiguranog novca, operativno-logističkih zahvata, uspješnog testiranja i adekvatnih obuka”, naglasila je Hadžiabdićeva.

Ona je ocijenila i da je u “pozadini zahtjeva nekih poslanika da se kompletan CIK smijeni” bio pokušaj “discipliniranja” CIK-a, sa nastojanjima da se ostvari politički utjecaj na komisiju.

“Smatram da je to udar na naš nezavisan rad”, navela je Hadžiabdićeva.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare