Published On: Pet, velj 25th, 2022

HADROVIĆ: Pozdravljamo slanje dodatnih jedinica EUFOR-a u BiH, ali 500 vojnika nije dovoljno

Ono što predsjednik Rusije Vladimir Putin naziva specijalnom vojnomoperacijom i demilitarizacijom Ukrajine, predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i čin otvorene agresije na suverenu i međunarodno priznatu državu, kazao je za “Avaz” Adnan Hadrović, bivši bh. diplomat i savjetnik za globalnu sigurnost Instituta za razvojni utjecaj u Washingtonu. 

Hadrović upozorava da se i u ovoj situaciji mora izbjeći generalizacija, jer iza svega ne stoji ruski narod već režim na čelu sa oligarhom Putinom.

Kada je riječ o reakciji zapada, bojim se da su sankcije maksimum mjera koje možemo očekivati u ovom trenutku. Trenutno su u toku procjene šta je plan Rusije i dokle je Putin spreman da ide, a računa se na Ukrajince da će pružiti otpor agresiji – kazao  je Hadrović.

U skladu sa potrebama Rusije kriza se, uz pomoć politika koje je podržavaju, lako može proširiti i na druga područja, a posebno na zapadni Balkan. Hadrović potvrđuje da je to jedan od mogućih scenarija.

 Zato pozdravljamo slanje dodatnih jedinica EUFOR-a u BiH, ali smatramo da 500 vojnika nije dovoljno. Ovo je prilika za NATO da se pozicionira u BiH, jer to mu je mandat i po Dejtonskom mirovnom sporazumu, da se ojača Štab NATO-a u BiH, te tako pošalje jasna poruka proruskim satelitima da je ovo sfera zapadnog utjecaja. Dakle, tražimo slanje još vojnika. Mi smo preživjeli ono s čim se Ukrajina trenutno suočava, pa znamo da samo rezolutna akcija može zaustaviti širenje krize na Balkan – ističe Hadrović.

Kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, on procjenjuje da je cilj Vladimira Putina zauzeti cijelu državu, a ako u tome ne uspije onda barem okupirati južni dio, Ukrajinu odsjeći od Crnog mora, spojiti se sa Moldavijom i time se uvući duboko u NATO teritoriju.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
2 mjeseci prije

Kakvo pomodarstvo okupatoru. 🤢

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
2 mjeseci prije

Heljp ,kmee

Ritter
Ritter
2 mjeseci prije

Šta će vam bolan ovi strani vojnici. Pa imate vi vaše “gazije” u tenisicama.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Ritter
2 mjeseci prije

Vala se i ja to pitam, gdje nestade kabadahaluk preko noći.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

đe su tekbirlije???

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
2 mjeseci prije

Sabija je na celu kolone … nece ona u trezor izgleda

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Genocidasima i uzepeovcima izbija muka na usi,propade im Rusija i planovi o razbijanju drzave dok NATO konvoji pristizu u BiH.
Kazu,to su okupatori,trebali bi Rusi doci.🤣

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Koji ba nato konvoji? Gdje ih ti vidje u konvojima? Do jučer ste se busali nekom navodnom silom i prijetili ratom, nešto vidim da ste utihnuli sada. Možda je to samo slučajno. Znači popravljate se, dobro je to.