Published On: Sub, ruj 8th, 2012

Haaški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor

Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u predmetu “Prlić i drugi” naredilo je povratak hrvatskog generala Slobodana Praljka u pritvor u Scheveningen, objavio je u petak Haaški sud.

Odluka je donesena većinom glasova u srijedu.

Tajništvo Haaškog suda 22. kolovoza naložio je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam financira svoju obranu.

Njegova obrana odmah je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je tajništva ICTY-ija utemeljio na “mišljenju” i “vjerovanju” i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama.

Nakon odluke tajništva, nadležno sudsko vijeće izmijenilo je uvjete boravka generala na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svom domu u Hrvatskoj uz pojačani nadzor.

Tužiteljstvo je na tu odluku uložilo prigovor smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegovog bijega, a general Praljak je pak poručio sudu da će se radije vratiti u pritvor Haaškog suda nego ostati na privremenoj slobodi, ako to mora biti u kućnom pritvoru.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike HR Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”

Praljak, koji se zajedno s drugim optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao u travnju 2004., na privremenoj je slobodi od 21. prosinca prošle godine čekao na prvostupanjsku presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

ABCportal.info/F

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare