Published On: Thu, Nov 30th, 2017

HAAŠKI ISTRAŽITELJI NAPOKON ZAKLJUČILI: “Unutra je bila kemikalija koja može uzrokovati smrt”

Nakon više od 24h nakon smrti, haaški istražitelji “otkrili su sadržaj u bočici”. Tako ide naslov.

Kažu “Smrtonosna kemikalija nalazila se u bočici iz koje je general HVO-a Slobodan Praljak pio neposredno prije smrti”

“Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice i zasad mogu reći da je unutra bila kemikalija koja može uzrokovati smrt”, rekla je istodobno nizozemska tužiteljica Marilyn Fikenscher američkoj agenciji Associated Press.

Inače bolnica se nalazi 40 metara od Haaškog suda. Osiguranja u zgradi suda su najmodernija na svijetu. Činjenica da je netko uspio na ovaj način poniziti sud predstavljaju pljusku i osiguranju, i organizaciji koja je godišnje trošila stotine milijuna Eura.

ICTY je objavio da će tijekom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka ispitivanja.

Fikenscher je agenciji AP rekla da će se istragom nizozemske policije pokušati ustanoviti kako je Praljak uspio unijeti bočicu s otrovom u sudnicu. Nizozemska je policija o tome odmah pokrenula istragu na zahtjev ICTY-ja, prenijela je Hina.

Tužiteljstvo istražuje pomagače Istodobno, javno tužiteljstvo u Haagu je pokrenulo istragu o smrti Slobodana Praljka, javio je Birn.

”Tužiteljstvo je primilo zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da istraži smrt Praljka. Za sada će se istraživanje fokusirati na pomoć pri samoubojstvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima”, priopćeno je iz službe Javnog tužiteljstva.

S obzirom da je tek započela istraga, tužiteljstvo u Haagu ne može davati više informacija. Iz haaškog suda je priopćeno da je u sudnici Praljak ”popio nepoznatu tečnost i ubrzo potom mu je pozlilo”.

”Medicinsko osoblje odmah je Praljku ukazalo pomoć. Istovremeno, pozvana su ambulantna kola. Slobodan Praljak je zatim prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu bila pružena dalja medicinska pomoć, i tamo je preminuo”, priopćeno je iz Tribunala.

Preminuo već u zgradi suda Objava presude šestorci iz BiH za zločine prekinuta je na najgori mogući način – general Slobodan Praljak ubio se pred očima cijelog svijeta. A sve je započelo oko deset sati kada je sudac Carmel Agius prvo izrekao presude Jadranku Prliću i Bruni Stojiću, a potom Slobodanu Praljku.

Kada je potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za Praljka, on je ustao sa stolca i kazao sucu: “General Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.”

Potom je popio tekućinu iz bočice koju je imao u ruci. Sudac je nastavio čitati presudu Milivoju Petkoviću, ali uslijedilo je komešanje. Praljkova odvjetnica Žalbeno je vijeće obavijestila kako joj je on rekao da je popio otrov. Ubrzo su mu prisutni priskočili u pomoć.

Sudac je zatražio da se spusti zastor te proglasio stanku. Nedugo zatim Praljak je vozilom hitne pomoći prevezen iz zgrade suda u bolnicu. Iako su prvotne informacije govorile kako je preminuo u bolnici, Nova TV ekskluzivno doznaje da je Praljak preminuo u zgradi suda te je mrtav prebačen u bolnicu.