Published On: Pet, ožu. 23rd, 2018

HAAG: Tužitelji traže da se Mladić osudi za genocid u pet bh. općina

Tužiteljstvo Međunarodonog suda u Haagu zatražilo je u najavi žalbe na prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću da on bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet općina u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), 22. studenog prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, teroriranja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i gađanjem iz snajpera, te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet općina.

U najavi žalbe na presudu, tužitelji traže da Apelacijsko vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostupanjskom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali “genocidnu namjeru” da Muslimane i Hrvate u tim općinama unište kao etničku grupu.

Iako je “veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen ili su im nanijete teške ozljede”, Vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili “značajan dio” tih etničkih grupa u općinama, te da, stoga, nije ispunjen uslov za kazneno djelo genocida.

Presudom je takođe utvrđeno da Mladić i drugi sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u pet općina.

Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužiteljstvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostupanjske presude pogrešan i traži da Apelacijsko vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužitelji žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostupanjske presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet općina.

Najavu žalbe na prvostupanjsku presudu podnijela je i obrana Mladića, koja traži da, zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija, ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, Obrana Mladića traži da mu bude ponovno suđeno.

Žalba obrane ima deset osnova. Po braniteljima, Haški tribunal je pogriješio kada je u presudi Mladiću utvrdio da je postojao UZP čiji je on bio pripadnik. Cilj poduhvata, kako stoji u presudi, bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH koje su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Obrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Žalba obrane se odnosi i na dio kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonist zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a u proljeće 1995. godine.

Branitelji navode i da Mladić nije imao pravično suđenje zato što su njegova prava “grubo prekršena”.

Žalili su se i na kaznu koju je Raspravno vijeće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti, prenosi BIRN BiH./Fena/HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer