Published On: Uto, stu 15th, 2016

HAAG: Tribunal otvorio istragu o malignim oboljenjima u Scheveningenu


Haaški tribunal otvorio je istragu o tvrdnji Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Scheveningenu učestala maligna oboljenja, čulo se danas tijekom rasprave o stanju u postupku u ovom predmetu, javio je BIRN – Justice Report.
Sudac Theodor Meron rekao je da je Sud, poslije ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažiro dvojicu neovisnih doktora koji trenutno provode istragu.
– Njihovo izvješće očekujemo do kraja studenog ili početkom prosinca – precizirao je Meron.
Tribunal je 24. ožujka Karadžića, ratnog predsjednika Republike Srpske (RS), nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Meron je naglasio da rok za podnošenje žalbi na presudu, koje su najavili i branitelj i tužitelji, ističe 5. prosinca.
Odgovore na žalbu suprotne strane, obrana i optužba morat će podnijeti do 28. veljače 2017.
Karadžićev branitelj Peter Robinson najavio je da će u roku podnijeti žalbu na kojoj, kako je dodao, radi i sam Karadžić.
Karadžić je i danas ponovio da mu se zdravstveno stanje, koje je ranije bilo “perfektno”, “značajno pogoršalo” od kada je u haaškom pritvoru iako “nema prigovora na zdravstvenu službu”.
On se požalio da u pritvoru nije mogao nastaviti pridržavati se “vjerskog načina života i istočnjačke i naše narodne medicine”.
– Čudna pravila onemogućila su me da poduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja – rekao je Karadžić.
Požalio se, između ostalog, na nemogućnost korištenja Skype-a za kontakt s najmilijima. Po Karadžiću, “uvjeti u zatvorima ne prate napredak čovječanstva”, a on je “deesetljeće odvojen od struke i obitelji”.
Sudac Meron, kome je Karadžić zahvalio za dosadašnju pomoć, odgovorio je da će od sudskog tajništva zatražiti objašnjenje o iznesenim primjedbama./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>