Published On: Sri, stu 5th, 2014

HAAG PUŠTA VOJISLAVA ŠEŠELJA IZ ZATVORA? ‘Želimo izbjeći najgori mogući scenarij’

HAAG PUŠTA VOJISLAVA ŠEŠELJA IZ ZATVORA? 'Želimo izbjeći najgori mogući scenarij'

DEN HAAG – Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) razmatra mogućnost puštanja vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu zbog liječenja, objavio je u srijedu Haški sud.

Raspravno vijeće je u nalogu izdanom u utorak pozvalo vlade Nizozemske i Srbije da se izjasne do 18 sati u srijedu o mogućnosti njegova puštanja na slobodu, a od Beograda se traži i da potvrdi da će jamčiti da Šešelj tijekom privremene slobode neće kontaktirati sa svjedocima i žrtvama i da će se vratiti u pritvor u Scheveningenu kad to naloži vijeće.

Vijeće je podsjetilo da je nedavno bilo razmatralo mogućnost puštanja na privremenu slobodu Šešelja zbog njegova pogoršanog zdravstvenog stanja no od toga je odustalo zbog nesuradnje optuženog odnosno njegova stava da ne poštuje nijedan uvjet Haškog suda.

Inicijativu je vijeće ipak odlučilo ponoviti jer je u međuvremenu primilo nove povjerljive podatke o pogoršanju njegova zdravstvenog stanja te kako bi izbjeglo “najgori mogući scenarij” vijeće razmatra mogućnost puštanja Šešelja na privemenu slobodu kako bi se liječio u najprikladnijem okruženju uz istodobno osiguravanje svjedoka i očuvanje integriteta postupka.

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra.

U međuvremenu je objavljeno da je srbijanska vlada priopćila kako je spremna jamčiti Haškom sudu (ICTY) za Šešelja ukoliko on prihvati to jamstvo i pristane poštovati uvjete za privremeno puštanje na slobodu koje mu odredi ICTY.

“Srbijanska vlada jamčit će pod uvjetom da se “optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvaća jamstva Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao”, priopćilo je Nacionalno vijeće za suradnju s Haškim tribunalom odgovarajući na zahtjev iz Međunarodnog kaznenog suda da se Srbija i Nizozemska izjasne o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog teško narušenog zdravlja.

U priopćenju vijeća, na čijem je čelu vicepremijer Rasim Ljajić, navodi se kako je “Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja”, te da je “spremna pružiti jamstvo za njegovo privremeno puštanje na slobodu”.

Od Beograda se traži i da potvrdi da će jamčiti da Šešelj tijekom privremene slobode neće kontaktirati sa svjedocima i žrtvama i da će se vratiti u pritvor u Scheveningenu kad to naloži vijeće.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH te nad vojvođanskim Hrvatima. U pritvoru Haškoga suda je od dobrovoljne predaje 2003.

Šešelj čeka u pritvoru na izricanje prvostupanjske presude koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, no to je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare