Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

HAAG ODBIO REVIZIJU: Za tužbu je potrebna država, a za državu trebaju troje

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Pismo koje su dobili članovi Predsjedništva BiH je uputio Philippe Couvreur, pisar Međunarodnog suda pravde u Haagu.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)’, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo suglasnosti tri člana Predsjedništva BiH prilikom imenovanja Sakiba Softića da bude na čelu revizije.

Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde vjerojatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtjev za reviziju presude, budući da je je prihvaćanje agenta preduvjet za eventualni sudski proces.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer