Četvrtak, 18 srpnja, 2024

GV HNS BiH: Predstavljen integrirajući model transformacije javnog rtv sustava u BiH

Must Read

Predstojnik odijela za medije, kulturu i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Ivan Vukoja, u stanci zasjedanja ovog tijela, novinarima je na press konferenciji u Mostaru predstavio nacrt prijedloga transformacije javnog rtv sustava u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Vukoja je kazao kako je polazište za ovaj prijedlog sadašnja nezavidna situacija rtv sustava i činjenica da Hrvati u postojećem sustavu nemaju svoj javni rtv servis na koji kao konstitutivni i suveren narod imaju pravo. Podsjetio je kako je bivši visoki predstavnik Carlos Westendorp svojevremeno nametnuo zakon o Televiziji Federacije BiH koji je predviđao dva kanala, od toga jedan na hrvatskom jeziku, ali je njegov nasljednik Wolfgang Petritsch taj zakon promijenio tako što je jedan kanal ddijelio BHRT-u.
On je naglasio kako postojeći model uvažava činjenicu da je Bosna i Hercegovina dvoentitetska država, ali zanemruje nadkrovljujuće načelo da se radi o državi tri konstitutivna naroda.
Mi smo, kazao je Vukoja, model trnsformacije sadašnjeg dezintegrirajućeg u integrirajući model radili po ugledu na javne rtv sustave u europskim višenacionalnih država, kao što su Beligija i Švicarska, gdje su dva glavna kriterija- jezični i nacionalni.
-Prijedlog predviđa postojanje državnog rtv sustava i tri rtv sustava, na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, kazao je Vukoja. Pojasnio je  kako je preustroj moguće izvršiti postojećom preraspodijelom infrastrukture, financijskih i kadrovskih resursa.
Tri servisa na tri jazika i državni rtv servis
Na upit bi li na hrvatskom rtv sustavu radili samo Hrvati i bi li se na njemu koristio samo hrvatski jezik, Vukoja je odgovorio da prijedlog GV HNS BiH predviđa jezičnu, kadrovsku i programsku zastupljenost u omjeru 60:40 na tri rtv sustava.
– To znači da bi 60 posto programa primjerice na hrvatskom rtv sustavu bilo na hrvatskom jeziku, 10 posto bi bila vanjska produkcija, dok bi se po 10 posto kupovalo ili razmjenjivalo od rtv servisa na bosanskom i srpskom jeziku i obrnuto.
Naglasio je kako je namjera predstavljanja ovog prijedloga pokrenuti javnu raspravu o njemu, nakon toga bi se o ovom prijedlog raspravljalo i u Parlamentu, a potom bi se on, na osnovu kritika, prijedloga i sugestija, modificirao.
Ljubić pozvao na preustroj BiH
Na press konferenciji je govorio i predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić koji je, u povodu obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je kasnije prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kazao kako je to bio legitiman oblik organizacije civilnog života i obrane u vrijeme rata.
– Hrvatska Republika Herceg Bosna je trajna inspiracija, zalog i obveza da se ustraje na preustroju BiH u stabilnu i funkcionalnu državu tri ravnopravna naroda, kazao je Ljubić.
Podsjetio je kako su Hrvati obranili Bosnu u Hercegovinu izlaskom na referendum o neovisnosti, a zatim vojno braneći hrvatska područja od velikosrpske agresije, obranili su i BiH.
-Washingtonski i Daytonski sporazum potvrdili su legitimnost i legalnost Hrvatske Republike Herceg Bosne na isti način kao što je potvrđena legalnost i legitimnost Republike BiH, kazao je Ljubić, te pozvao predstavnike bošnjačkog i srpskog naroda da zajedno s predstavnicima Hrvata preurede BiH u stabilnu i funkcionalnu državu tri konstitutivna, ravnopravna naroda.
Čolak: Neodrživa odluka VSTV
Predstojnik Odjela za pravosuđe i upravu GV HNS BiH Bariša Čolak osvrnuo se na odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o imenovanju sudaca i Općinski sud u Čitluku, kazavši kako je ona neodrživa jer ne poštuje nacionalnu strukturu stanovništva u toj općini.
On je podsjetio da u općini Čitluk prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. živi 18.400 stanvnika, od čega je nehrvata svega 44 i to 29 Bošnjaka i 15 Srba, a da je Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće imenovalo  četvero sudaca od kojih jednu Hrvaticu, jednu Srpkinju i dvije Bošnjakinje.
– Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću već su upućena pisma i ja se nadam da će oni ovu odluku o imenovanju sudaca u Općinski sud u Čitluku ispraviti, kazao je Čolak./HNS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -