Published On: Sri, ruj 20th, 2017

GUTERES U UN-U: Svijet je u nevolji, TRUMP: Neki djelovi svijeta idu u pakao

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je u obraćanju na glavnom zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku upozorio da je, kako je rekao, svijet u nevolji i suočava se s “ozbiljnim izazovima”.

Naglasio je kako je strah od izbijanja nuklearnog rata na najvišoj razini tijekom posljednjih nekoliko desetljeća.

“Milijuni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearnih i raketnih proba Sjeverne Koreje”, kazao je Guterres prisutnima.

Osudio je nuklearne probe Sjeverne Koreje te pozvao Pjongjang kao i druge zemlje svijeta da u potpunosti poštuju sve sporazume i rezolucije Ujedinjenih nacija.

Naglasio je kako je jedinstvo unutar UN-a ključno da bi se, kako je kazao, osigurala denuklearizacija i rješenje krize sa Sjevernom Korejom.

“Naše zemlje članice trebaju pokazati duboku privrženost svijetu bez nuklearnog naoružanja”, kazao je Guterres.

Pozvao je međunarodnu zajednicu na odlučnost i suradnju u borbi za mir, napominjući da je svijet danas podjeljeniji više nego ikad u skorijoj povjesti.

“Naš svijet je u problemu. Građani su ugroženi i povrijeđeni. Globalna ekonomija je sve više integrirana, ali je naša svijest o jedinstvu sve više podijeljena. Mi smo podijeljen svijet, a potrebno je da budemo jedinstveni”, poručio je Guterres.

Na kraju je ocijenio kako je terorizam veliki izazov u današnjem svijetu, apelirajući na međunarodnu suradnju u borbi protiv ove opasne pošasti.

Skrenuo je pažnju i na problem klimatskih promjena, napominjući da spomenuti problem iz godine u godinu postaje sve veći, a elementarne nepogode sve brojnije.

Na glavnom zasjedanju Opće skupštine UN-a prisutnima se obratio i američki predsjednik Donald Trump koji je pritom upozorio da su glavni dijelovi svijeta u sukobu.

“Glavni dijelovi svijeta su u sukobu, a neki, ustvari, idu u pravi pakao”, rekao je Trump, upozoravajući na pogoršanu sigurnosnu situaciju u svijetu./AA/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>