Published On: Sri, ožu 16th, 2022

Gura li zapad Hrvate BiH Putinu u zagrljaj?

Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, odnosno izmjene istoga koje se trebaju provesti da bi sva tri konstitutivna naroda u BiH bila ravnopravna, pao je u drugi plan.
Razlog za to je situacija u Ukrajini i ruski napad na tu zemlju te fokus gotovo cijele političke svjetske javnosti na tamošnja zbivanja.

Nitko ozbiljan neće se baviti Bosnom i Hercegovinom dok svijetu prijeti treći svjetski rat. No upravo je to pogrešno. Slično je bilo i tijekom ranijih sukoba, kao onog u Siriji, a neki američki dužnosnici, navodno, govorili su nakon što su konačno završeni pregovori oko izbora u Mostaru kako se to napokon dogodilo jer se Amerika konačno mogla posvetiti problemu Mostara.

Nije, dakle, bilo drugih, ozbiljnih žarišnih točaka u svijetu i jednostavno je Mostar dobio pažnju koja mu ranije nije mogla pripasti. U prosincu 2020. grad je dobio novu vlast nakon što su provedeni izbori, uskoro je izabran i gradonačelnik i situacija u tom gradu se stabilizirala. A kriza je trajala više od jednog desetljeća.

MN: Povlačenje potpisa

Jednako dugo traje i kriza oko Izbornoga zakona, blago rečeno, najmanje cijelo proteklo desetljeće. Bila je 2013. kada je potpisan briselski sporazum koga se na kraju odrekao Bakir Izetbegović i povukao potpis. Izetbegovićima je iz nekog razloga drago povlačiti potpise. Moglo bi se reći kako je toj političkoj obitelji, ili dinastiji kako je neki čak i u Sarajevu zovu, naprosto u krvi povlačiti potpise s već dogovorenih sporazuma. Naravno – ako oni tu mogu profitirati.

Primjerice, 2013. je potpisan sporazum između bh. političkih stranaka o tomu kako u BiH nitko nikom neće nametati predstavnike. Da bi se to zbilja dogodilo, bilo je potrebno promijeniti Izborni zakon, a što se, znamo, nije dogodilo. Izetbegović mlađi u međuvremenu se predomislio. Slično je učinio njegov otac Alija dvadesetak godina ranije kada se predomislio pa povukao potpis s Lisabonskog sporazuma. Zanimljivo, oko Splitskog sporazuma, kojeg je potpisao s Tuđmanom, nije se predomislio. Posljedično, zbog Alijinog povlačenja iz Lisabonskog sporazuma, BiH je dobila nekoliko stotina tisuća mrtvih, gotovo milijun raseljenih i tri godine krvavoga rata.

U tom ratu najviše su stradali upravo Bošnjaci. Između ostalog, zahvaljujući i povlačenju potpisa. Potpis je nakon 2013. Bakir ponovno povukao i 2020. Bilo je to u Mostaru, na Mostarskom sporazumu, istom onom radi kojeg su izbori u tom gradu održani. Prvi dio sporazuma se odnosio na Grad Mostar i proveden je. Drugi dio sporazuma se odnosio na izmjene Izbornoga zakona, Bakir je potpisao i kasnije, praktično, povukao potpis jer drugi dio sporazuma nikada nije završen.

Hrvatsko lobiranje i buđenje stranaca dovelo je do toga da su svi shvatili štetnost kontinuiteta povlačenja potpisa. Stranci su pritisnuli, lobirala je hrvatska vlada kao i predsjednik i Izborni zakon postao je solidno zastupljena tema među europskim i američkim političkim krugovima. Bez jednih i drugih, jasno je, nema izmjena Izbornoga zakona. U jeku pregovora, kada je trebalo još malo pritegnuti i konačno to završiti – dogodilo se za sam Izborni zakon najgore – izbio je rat u Ukrajini.

Na samom početku sukoba, bošnjačka politika pokušala je hrvatsku politiku gurati u zagrljaj Rusima, bezuspješno, jer su bh. Hrvati stali na ukrajinsku stranu. Nije tu važno uopće tko je kriv i tko je u pravu, nema to veze s ukrajinskom pravednošću ili ruskim strahovima od NATO-a, ovaj sukob jednostavno je sukob dviju civilizacija, a Hrvati su dio one koja se u Ukrajini brani. Točka.

Hrvati, kako općenito, tako i oni u BiH, stali su zbog toga na stranu Ukrajine i obranu vlastitih vrijednosti društva kojem pripadaju. To je jednostavno neizbježno. Hrvati pripadaju u taj krug i moraju reagirati tako kako su reagirali. U istom krugu su i Bošnjaci, iako se ponekad ponašaju kao da nisu jer majorizacija slabijih ne pretpostavlja te vrijednosti, kao ni iranske i pakistanske veze koje njeguje vrh SDA, najjače vladajuće bošnjačke stranke.

Prorusizacija Hrvata?

Prikazati Hrvate kao ruske igrače Bošnjacima, dakako, nije pošlo za rukom, ali je zanimljiva intencija koju bošnjačka politika namijenjuje Hrvatima u BiH. To je diskreditacija hrvatske politike na svaki mogući način, izvrtanje zapadnih vrijednosti koje Hrvati njeguju i borba protiv istih. Kada se bošnjačka politika trudi uništiti Hrvate, ona se praktički trudi kao i Rusija u Ukrajini, to su iste postavke, samo na jednoj mikro-razini.

Vratimo se Izbornom zakonu. Problem za Hrvate je sljedeći: Ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona i Hrvati ove godine ne dobiju jamstvo da sami mogu izabrati svoje političke predstavnike – bošnjačka politika će na njihove pozicije postaviti svoje Hrvate odnosno ljude lojalne probošnjačkim strankama koji neće raditi u interesu Hrvata nego u interesu stranaka koje su im omogućile ta mjesta uzurpacijom hrvatskih pozicija. Na taj način će biti u mogućnosti mijenjati županijske, entitetske te državni ustav i onda potpuno obrisati hrvatski politički subjektivitet u BiH i tu državu pretvoriti u muslimansku provinciju gdje će Srbi i Hrvati biti građani drugog reda u pravom smislu te riječi.

U nezgodnoj poziciji bi tada najviše bila Republika Hrvatska. Zamislite da u hrvatskom susjedstvu postoji bošnjačko-srpska država. Jedna okrenuta Putinu i Rusiji, druga okrenuta Saudiji, Pakistanu, Turskoj i Emiratima…

Iako je svima potpuna pažnja na Ukrajini, Hrvati u BiH bi doista mogli stati uz onu stranu na koju ih je gurala bošnjačka politika i to iz čistog prkosa. Jer, ako postavimo stvar logički, zašto držati stranu onima koji ti ne žele pomoći? Pitanje je samo je li Zapad toga svjestan i želi li imati Bosnu i Hercegovinu na svojoj ili na Putinovoj strani.

Kada su u pitanju sukobi civilizacija kao ovaj kojem upravo svjedočimo u Ukrajini, onda je i najmanju rupu potrebno odmah pokrpiti kako ne bi bilo odstupanja u antiputinovskoj koaliciji. Iako izgleda kao potpuno nebitna i u svemu nesređena država, nitko ne želi riskirati pa prepustiti BiH Rusiji. Opet su tu, nekako, Hrvati oni koju mogu napraviti razliku. Ostaje za vidjeti hoće li Zapad računati s tim pa udovoljiti hrvatskim zahtjevima.

Ivan Crnjac l vecernji.hr

guest
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ne gura zapad,gurni ih je Čoki legitimac.

MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Gurnem ti ga balinkusi.

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
2 mjeseci prije

jel kroz dimije 😎 ?

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Je*bo ti sv. Sava dijete na oltaru

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

Popij jednu potočarku.

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Goovno osuunećeno, najeebemo ti se peedofila Muuhameda zbog kojeg si tako neučtiv 🙁

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Tri prasca. – putin. orban i do-dik. Pljuc.

Amin
Amin
2 mjeseci prije

Koji LUZERSKI CLANAK UDBASKOG MEDIJA ovdje na POSKOKU ponajvise motivirani NE provodjenjem Fashistickog Izbornog zakona prema zelji – evo skoro 30-godisnje diktature HDZ BiH i njihovog Vodje!
Zar Vam nije jasno vise da vam se NE SMIJE DATI Izborni zakon prema zelji „HDZ BiH kriminalne olirgarhije“ i ociglednog Fashizma kojeg verbalno prakticirate u vasim redovima. Razumijemo vase strahove gospodo o gubitka Izbora 2022. i pocetka razotkrivanja „domoljubnog“ kriminala i korupcije koji se provodio! (Na hvalu i slavu dragoga Boga i svih izbjeglih mladih i skolovanih ljudi HRVATA iz BiH u vremenu vaseg Dzelatsva).
Vase populisticko ozdravljenje ce ustupiti odmah nakon pada Putina i poraza Ruske vojske i njihove agresije na Ukrajinu. Moderna Ukrajina kao i moderna BiH ce biti HDZ BiH-ova „odgojiteljice“ (ukljucujuci ovdje i zatvorsku terapiju) na putu izbavljivanja iz vlastitih zabluda i strahova.
Republika Srpska ce tada slobodnom voljom biti integrirana u Federaciju BiH. TOCKA.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
2 mjeseci prije

Slušaj potu,re tvoje šerija,tsko razmišljanje ostavi kada odeš u tursku svome poočimu .Naš problem je nasrao radi naših prodanih duša ( mesić- ci,go i pušić- koza i drugi) Što se hdz-ea tiče to je isra kriminalna org.kao i sda i snds ili bolje rečeno sve pol.stranke u biH su kriminalne jer one svakako ne odlučuju ni o čemu( osim uhljebljivanja sboje rodbine) nego odlučuju stranci ,zato ovo i nije država. A kada budu ostalla 1,5 naroda( potu,rad nije narod nego UDRUGA OSUNE,ĆENIH EVROPLJANA) MOGLA DA IDU U EVROPU I RADE TADA ĆE HRVATI BITI VEĆINA U biH. ….TOČKA I AMEN.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
2 mjeseci prije

Prrrrrd….kmete …

Zule
Zule
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
2 mjeseci prije

U hebo te šta nam tek ti naškraba ovdje. Nemoj više pisati ovdje, molim te…

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
2 mjeseci prije

Žalit ćete vi uskoro za popustljivim i kriminogenim mekušcem Draganom, kada na njegovo mjesto dođe netko pošteniji, odgovorniji, odlučniji, sposobniji i nepotkupljiviji iz redova Hrvata u BiH. Onda HR HB neće biti dio kolektivne memorije i virtualne realnosti, već stvarnost na terenu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
2 mjeseci prije

HRHB JE PRED VOJNIM PORAZOM DEMONTIRANA NA ZAHTJEV PAPE VOJTILE…BOSNA BI OSTALA BEZ KATOLIKA…ISTRAZI DOGADJAJE…POGLEDAJ GRANICA MATU KAKO JE SPASAVAO NJOFRINU KOŽU….PAPA POZVAO KLINTONA KLINTON ALJU I NJOFRU…VASINGTON KO BAJAGI ZA 30 DANA…PRESUDE U HAGU UZP

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Bajaga u Washingtonu? Koncert? Kada?

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

sta je bilo kad si se probudio

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Efendija, nemoj pisati velikim slovima, to je vikanje.

– A, njofrino “viđenje” BiH, doista je istrijebilo BiH Hrvate u tri godine, što polumjesečina, minareti i turski qurci nisu u trista godina.
No jednu stvar doista cijenim kod njofre.
– A, to je što je umro. I prestao domovini i Hrvatima činiti štetu.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
2 mjeseci prije

zar tebi nije jasno da visenacionalne drzave u europi ne funkcioniraju kako biste vi htjeli.. nema izbornog zakona, bit ce cipar ili pojas gaze

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
2 mjeseci prije

veze bih nema s Ukrajinom ma koliko god se vi u taj vlak želite ugurati

Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

Ako prodate Dom Naroda selite se iz HB

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

DA PODEBLJAM: Ako prodate Dom Naroda selite se iz HB !!!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Vaso globalni burgdziju POPIJ PRALJKOVACU

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Sretan i uspjesan Bal Vampira Poskoce!?

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Vist Srebrenica 😎 – Prvu europsku tekbir-free Zonu 😎 !

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

HDZ BiH u posljednjih 25 godina je najveci LUZER u povijesti od kada slovi Hrvatska ideja na ovim prostorima … i kao takvi ce biti OBILJEZENI … Obiljeziti ce ga “NJIHOVA DJELA” po kojima ce biti prepoznatljivi odnosno nepotentna vlastita nacija kojoj su isisali sva krvna zrnca i na kojoj je sagradjen ovaj “popularni domoljubni imidz” i koja ga je na tom DZELATSKOM putu svesrdno (sto svjesno, sto nesvjeno, sto na prevaru) financirala! OVO CE SE KAO PRIMJER PREDAVATI NA SVEUCILISTIMA SIROM SVIJETA – kako je “akademski” upropastena jedna Nacija koja je imala najvece pravo na drzavu zvanu BiH!

Zule
Zule
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Ma koja sveučikišta svijeta? Ma kome smo mi važni i ko će nas proučavati?

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Čuj hlupetanja..nacija…konjusari RVATI nabacili NACIJU na dalmatince i Šlavonace pa mislili i na katolike BOSNJAKE i BOSNJAKE MUSLIMANE.. ko ti je kriv što si samoproglaseni dijasporac zagorski..tzv rvacki

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

ti kao nacija postojis od 93. nastao si u zutom hotelu. vrijeme vam je da opet mijenjate ime

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  Lincoln
2 mjeseci prije

Nemaju šta mijenjati! Ime nikada nisu ni imali!!!Bijahu nekada muslimani, pa Muslimani, pa Bosanci, pa Bošnjaci, a uskoro lutajući nomadi i beskućnici!!!

Zule
Zule
2 mjeseci prije

Fuj od članka. Počeo čitati, pročitao do pola, dalje nisam mogao. Autor pobrkao kruške i jabuke. Piše zbrda zdola. Te ovako, te onako. Te moglo je ovo, moglo je ono… Ama loš člank. Ne savjetujem čitati ga.

Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

Aki prodate Dom Naroda za svoju izdajnučku dušu selite se iz HB

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

Tako je !! Treba ih hvatat ko zečeve i minirat što su izgradili ,s tim da treba i u Hr. Imati jednu spec.postrojbu za njih.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
2 mjeseci prije

Oooo mala će I’m biti HR da se u njoj sakriju…Aljaska ili Sibir I’m neginu

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

Legitimna pizdurina zeljna mjesta koje NIkAD nece viditi vise ih gura

MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

Ss ovim zastavama gore ja obrisem g….u

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
2 mjeseci prije

ožeš hroktati kao svinja iz tog svog svinjca – kuće. Klepavi krmčiću polomićemo vas

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

Negura Zapad nikog,vi ste sami odlucili se za novog Firera.Uvijek ste kroz istoriju bili na pogresnoj strani.Istorija se ponavlja.

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

KO IMA POVJEST TAJ MOZE I POGRIJESITI !!!! A VI POTU;RAD JEL IMATE POVIJEST ??????

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  kresimir
2 mjeseci prije

Nemamo …imali smo kmetove.. i opet ćemo

Virtoljetni desant
Virtoljetni desant
Šta ti kažeš na ovo?  kresimir
2 mjeseci prije

Ono jadno ima povijest, čuj ima povijest. Pa i bit ćete jedan povijesni narodić. Narodić iz povijesti, samo rijetki će ga se sjećati.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

Nek ste vi na pravoj strani pa taman…od Turaka do Antiše pa Do Osame …bježi ba…samo ste kod Tite uboli. 3% vas bilo u partizanima 45g kasnije ste malo popravili broj…po običaju

Last edited 2 mjeseci prije by Thomson
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

Važno je da nismo učestvovali u holokaustu…kao SRBI i hrvati…nedić draža pavelic

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Na niste vi dje I vi to a Turski zulum malo je reci genocid a handjar divizija a Osama a ISIL ma nebi vi to nije vam bureku

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Anglosaksonska i germanska goovna su Srbima i Hrvatim potpuno ogadili EU 🙁 – Europljani će uskoro živjeti u svojim muslimanskim državama ali MI SLAVENI NEĆEMO 😎 !!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/igranje-na-kartu-islamofobije-sta-dodik-pokusava-nazivajuci-bosnjake-muslimanima/220316035

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

A ti fino pakuj svoje prnje pa u Rusiju.

HR
HR
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Dodik Car😄

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
2 mjeseci prije

Rodila majka srpkinja krme pa ga poslala u teheran…a ono blehnulo ko tele u šarana vrata..mislilo da je pod DJIKANSKOM satrom

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Američka obaveštajna agencije CIA Stari kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije – podeljen na tri dela – „novu“, „staru“ i „pravoslavnu“ Evropu, kojoj bi pripadala i Srbija!

comment image

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Američki Nacionalni savet za informisanje, u saradnji sa CIA, objavio je „Mapu budućnosti 2020. godine“, koja ne prestaje da izaziva pažnju evropskih geopolitičkih stručnjaka. U ovom projektu, predviđa se da će se Unija raspasti, a Evropa bi trebalo da se podeli na tri dela.

Zapadni blok bi činile Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Austrija, Italija, Španija, zemlje Beneluksa i Skandinavija.

Druga unija nazvana je Nova Evropa sa članicama Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom, ali i Hrvatskom i Slovenijom na jugu, preko kojih bi „katolička istočna Evropa“ imala izlaz na Mediteran. Atlantski savez bi, prema projekcijama Amerikanaca, trebalo da ima kontrolu nad ovim delom Starog kontinenta.

Istočnom Evropom, odnosno Pravoslavnom unijom dominiraće Rusija, a sačinjavaće je Ukrajina, Belorusija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, Crna Gora, ali i BiH (prevagu će odneti postojanje Republike Srpske). Kada je Albanija u pitanju, procene su podeljene: ili će je Rusi svojim kapitalom približiti istočnoj Evropi ili će Tirana i dalje ostati pod patronatom NATO i SAD

comment image

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

EU kao “Orijent ekspres“

 

Evropsku uniju mnogi porede sa „Orijent ekspresom“. U tom „vozu“ postoje salon vagoni, vagoni za spavanje i ručavanje. U njima se vozi isključivo briselska birokratija, a u vagon za ručavanje zalaze i putnici 1. klase, kada imaju da plate (Nemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Skandinavije, Austrija, V. Britanija, Italija).

U 2. klasi putuju Irska, Španija, Portugal, Grčka. Oni su na vreme ušli u voz i dobro su profitirali od raznih bespovratnih kredita i pomoći, dok je za to bilo para.

U 3. klasi je takozvana sitna boranija – baltičke zemlje, Malta, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija.

U vagonu za bagaž, stisnuti između sanduka i kofera, voze se Rumunija, Bugarska i Hrvatska, stalno se nadajući da će ih možda nekada pustiti i u 3. klasu. Na kraju voza klackaju se „stočni vagoni“. Samo u njima još ima mesta, ukoliko oni iz salon-vagona i kola za spavanje uopšte nekome više i dozvole da uđu u voz. Mnogi stručnjaci unutar EU, ovakav „Orijent ekspres“, putujući po šinama svetske ekonomske krize, već su osudili na propast…

Finansijski problemi rezultirali su velikim nesuglasicama u EU, ali i ekonomskim protekcionizmom. U borbi protiv krize, države članice sve češće vuku individualne poteze, izbegavajući dogovor i zajedničke antirecesijske mere EU. Bogatije zemlje poput Nemačke i Francuske se zalažu da njihove kompanije zatvore fabrike u istočnoj Evropi i vrate radna mesta u maticu.

Veliki je otpor i finansiranju oporavka slabije razvijenih država poput Grčke, a kamoli Bugarske, Rumunije ili Hrvatske. Potraje li recesija, uz ekonomski protekcionizam i krah evra, teško je verovati da će EU, zajednica utemeljena na slobodnom tržištu, moći da funkcioniše. Podela ili raspad EU je u tom slučaju izvestan scenario.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Nas i Rusa dvesta miliona…šta ono bi na žutoj gredi 1989…hoćemo ruse ili hoćemo gusle…a dje ti je ba djikane zelena transverzala…POPUSILI ste pa ne važi…ovo neka seseljeva CIA…KAVVOBAG VIVIVOVITICA..

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Najbolje da se baci prascima (boš. krmadi) da ga pojedu.
Ako uopće jedu .g.ovna.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Dobar prilog.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Ovo crveno biće novoturskaja…

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

bez herceg bosne

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Dakle, škrabalo – svaka ti dala, tj. svaki ti dao ako si p.eder, a čini mi se da jesi, pošto će EUropa nestati, bilo bi uputno odmah naručiti Mercedes iz Obale Bjelokosti? Ili Zimbabvea?
Nabijem ti na magareći qurac onoga ko ti je kupio kompjuter.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

herceg bosna nece biti ljubicasta

Virtoljetni desant
Virtoljetni desant
2 mjeseci prije

Selam za Željanu Zovko, dogodine u Posušje na Džumu!

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Virtoljetni desant
2 mjeseci prije

prije ces ti u anadoliju

Loš đak
Loš đak
2 mjeseci prije

HDZ I Čović su odavno uz pomoć Dodika I Vučića u njihovom zagrljaju.Kad je vidio da mu ne prolazi priča u EU,okrenuo se Rusiji.Oni to rado prihvataju,jer pomažući HDZ,slabe državu, čine uslugu RS-u,zadovoljna I Srbija iHrvatska,zna se radi čega.

HR
HR
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
2 mjeseci prije

Đamijski analjitićar 😄

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
2 mjeseci prije

Predstavnik genocidasa i SVETOSAVSKOG TERORIZMA teheransko Krme juče plaši EVROPU BOSNJACIMA i islamom da mu ne diraju nagradu za GENOCID zvanu RS…imao je podršku legitimnog stovatelja uzpeje europljanina rvatine.predstavnika.katoličkog terorizma…i on je optužio BOSNJAKE da su potencijalni islamski TERORISTI ..koja drskost i hrabrost…e što se mora trpjeti…sutra bi oni mobilizirali rat…opasni tipovi po mir..žive u srednjem vijeku…feudalci

Sedma
Sedma
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

E zamisli koliko je jedan, koliko je nisko pao kad je došao do one stare, udrite muslimane. Vratio se izvoru i svoje vjere i svoje nacije.
Sav sadržaj srpske nacije je kosovski mit. To je poteklo iz crkve i uslo i u vjeru svetosavlje i to je ideologija kompletne nacije. Smisao kosovskog boja je genocidna osveta nad muslimanima. To je modus operandi srbina i sad to samo izlazi na površinu.
Ali neće moći ovaj put bando, uz zvuke tekbira ima da vas gazimo brutalno i sa osmjehom za sve ove godine da ništa od vas ne ostane sekto mala smrdljivi svetosavska, idi liži mošti sa onih leševa po pećinama samostanskim.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Sedma
2 mjeseci prije

na krivom portalu si

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

zato su mosnjaci milosrdni samarijanci

HR
HR
2 mjeseci prije

Jeli to opet Dodik kriv!? Neka guraju svugdje je bolje bit nego sa islamofašistima tj.teroristima!

Virtoljetni desant
Virtoljetni desant
Šta ti kažeš na ovo?  HR
2 mjeseci prije

Pa još malo pa nećete biti s nama. Svi ćete iseliti. Ćao ćao susjedi bilo je veselo družiti se od stoljeća sedmog.
Sretno

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Virtoljetni desant
2 mjeseci prije

i vi curite, manje vas je od milijun u bih

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Katoličko SKUTORSKA prijetnja TJ ucjena americi..pa vi ste preko milanceta i draganceta već na putinovom spisku…RUSI TRAZE OPET TERORISTU GAVRILA PRINCIPA MEDJU SRBIMA A DJIKANI VJESTIJI PA TRAZE MEDJU SKUTORIMA

Virtoljetni desant
Virtoljetni desant
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Mi hrvati, katolici, a muslimani oko nas kme kme kme katolička jevropo, mi Hrvati antemurale christianitatis, pometite ove muslimane kme kme kme ako nećete počet ćemo govoriti davaj davaj i njet njet

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

heljp bajden heljp…. tako govirite vec 2
godine barem, kad ono sad ne valja ni Biden. nece vas nitko

Last edited 2 mjeseci prije by Lincoln
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Jedna od nevidjenih budalastina koje se mogu procitati ovdje.
Vi ste sami odabrali stranu,sami ste stali uz Ruse jer vam,kao,zli zapad ne dozvoljava da provodite uzepe politiku u BiH. Rusi to vide i koriste vas. Palite se kao zadnje budale.

Denacifikacija osnjaka
Denacifikacija osnjaka
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Uvijek prije sa Slavenskom antifašističkom bracom Rusima protiv Nazi Njemacke i Nizozemske. Muslimani su 41-45 vjerovali da je Treci Reich nepobjediv pa su liskom 98% stali uz fasisticku njemacku i handzar diviziju. Nisu bitni izgledi i broj stanovnika, vec ideal za koji se boris. Hrvati ce uz pomoć Rusije opet poraziti naciste i fasiste Nijemce,Nizozemce i Tursku fasisticke drzave i njihove sluge u BIH.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Denacifikacija osnjaka
2 mjeseci prije

Prijetis cetalju BOSNJACIMA…ovde ste dužni i za POKOLJE 1941 do1950…pamtimo..

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Denacifikacija osnjaka
2 mjeseci prije

Najvjerniji saradnici nacista 41-45 su bili NDH tj. Hrvati I Četnici I Nedićevci tj. Srbi.Handžar divizija je osnovana tek 1943.nakon velikih zločina nad muslimanima.Ta se jedinica pobunila protiv Nacista u toku rata u Francuskoj pa su mnogi strieljani.Ima li takvih primjera kod vas?

Lincoln
Lincoln
2 mjeseci prije

nema vas milijun, okruzeni sa 12 milijuna krscana. miran bolje budi

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
2 mjeseci prije

ISTINA ,OVO ŠTO SE DOGAĐA ,DANAS U EVROPI ,IMAJUĆI NA UMU OVAJ KATOLIČKO-PRAVOSLAVNI RAT U UKRAJINI ,JER SVE POLAZI SA TIH POZOCIJA.NA ZAPADU JE ,ZNA SE, STRANA KASTINSKO-KLASNO-ZLOČINAČKO,KRŠČANSTVO KOJE OVU CIVILIZACIJU VEĆ STOLJEČIMA KOČI ILI USPORAVA ,ALI UVIJEK SA STAJALIŠTA DOMINACIJE I VLASTITIH INTERESA KRŠČANSTVA I KATOLIČKE CRKVE KAO NJEGOVE VODITELJICE KROZ POVIJEST OGREZLE U TOTALNOJ ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOJ IDEJI .PA KADA ČUJEM NEKOG KATOLIKA,ZOVE SE HRVAT ,A OGLASI SE IZ BOSANSKO-HRVATSKIH POZICIJA I INTERESA ,ONDA GA ODMAH MOGU ,MIRNE DUŠE NAZAVTI POTOMKOM STEPINČEVSKIH DRAKULA I VAMPIRA JER DRUGOG NAZIVA I SUŠTINSKE PRIPADNOSTI NEMA NITI JE MOŽE BITI OD ONE KOJA JE BILA U SLUŽBI III-ĆEG REICHA ,JER JE KRŠČANSKE PRIPDANOSTI, A KRŠČANSTVO ,POVIJEST GOVORI O NJIMA JE KASTINSKO-KLASNO-PLJAČKAŠKO,APSOLUTNO ZLOČINAČKO,JER TAKVU OCIJENU ILI OBILJEŽJE DADE MU I PAPA U OSTAVCI ,KARDINAL BENEDIKT XVI-TI, DA SU UTEMELJENI KAO NASILNIČAKO-PLJAČKAŠKA HORDA ,JA DODAJEM RAZBOJNIKA.PA ČIJE INTERESE ONI U BOSNI ZASTUPAJU ,OSIM STEPINČEVSKO ,KATOLIČKO,PLJAČKŠKO-KLASNIH ,DAklE,FEUDALNE KLASNO KASTINSKO-KATOLIČKE. TREBA ZNATI ,PA IMATI U VIDU DA JE BIH UTEMELEJNA U VRIJEME SOCIJAJLISTČKE REVOLUCIJE ,OD NJENOG REVOLUCiONARNOG PARLAMENTA,ZAVNOBIHA-A,KAO NARODNA SOCIALISTIČLKA, DAKLE NI SRPSKA ,NI HRVATSKA ,NI MUSLIMANSKA ,VEĆ ZAJEDNIČKA ,NARODNA SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA ,BIH.