Published On: Mon, Jun 12th, 2017

GUBIMO VRIJEME: “U BiH postoji grupa ljenčina, dobro žive i uspostavljaju uvijek istu ideologiju kojoj se iznova moramo suprostavljati”

Bosna i Hercegovina još ima posla na uspostavljanju sistema za sprječavanje financiranja terorizma, ali prijetnja od terorističkih napada nije veća nego u drugim dijelovima Europe – istaknuto je na konferenciji “Indikatori rizika u vezi s financiranjem terorizma” koje se održava danas u Sarajevu.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić rekao je da bh. pravosuđe provodi određene aktivnosti u vezi sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti koje su dale rezultate, ali da još nedostaje znanja i iskustva u novim tehnologijama plaćanja i novčanih transakcija, prenosi Fena.

Dodao je da je u BiH u proteklih nekoliko godina zabilježen značajan broj transakcija u trgovini nekretninama pri čemu je novac u zemlju ušao u gotovini a tek naknadno je registriran i sumnjivog je porijekla.

– Činjenica je da u BiH postoji grupa ljudi koja ništa ne radi a dosta dobro živi i uspostavlja neku novu ideologiju kojoj se treba suprotstaviti i to je zajednička zadaća svih koji želimo napredak zemlje – naglasio je Krešić.

Naveo je da različiti nivoi vlasti u BiH trebaju izmijeniti svoje zakonodavstvo i riješiti pitanja prijenosa gotovine preko granice, financiranja nevladinih organizacija te sačiniti jedinstven popis svih takvih organizacija.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson kazao je da njegova zemlja nije promijenila procjenu za terorističku prijetnju u BiH već je promijenjena britanska terminologija vezana za procjenu tih prijetnji u čitavom svijetu.

– Naša procjena za BiH je čak bolja nego za mnoge druge europske zemlje. Svojoj rodbini i prijateljima uvijek preporučujem da posjete BiH i oni koji već jesu ovdje su se odlično proveli, ali u današnjem svijetu su rijetka mjesta za koja se može reći da su 100 posto sigurna – rekao je Ferguson.

Istaknuo je da po ocjenama FATF-a u BiH još ima strateških nedostataka u zakonodavstvu vezanom za financijske tijekove, što predstavlja rizik za širu međunarodnu zajednicu i treba hitno biti otklonjeno./HMS/