Published On: Uto, tra. 10th, 2018

Gubi se trag ženama i djeci Isilovaca iz BiH

Nije poznata sudbina oko 100 djece i 20 žena iz regije koje su bile smještene u kampu za udovice u Mubahu u Siriji jer je ISIL prije nekoliko dana poražen, kaže za “Nezavisne novine” Alema Dolamić, koja već četiri godine traži sestru Adelu, koju je s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine suprug odveo u Siriju.

Nažalost, vlasti u BiH nemaju potpune podatke koliko je državljanki BiH i njihove djece trenutno u Siriji i što je s njima. Obitelji nekih od njih već godinama pokušavaju djecu i te žene vratiti u matične zemlje, ali to nikako ne uspijevaju.

Kako priča Alema, suprug njene sestre je poginuo, pa je Adela nedavno pobjegla iz kampa u Mubahu i sad se nalazi u kurdskom kampu Ruj. Ona kaže da joj se prošli četvrtak sestra javila jer joj je dozvolio “neki čovjek iz kampa”, te da su pored nje i tri žene iz Srbije, po dvije iz BiH i Crne Gore i da je s njima po troje-četvoro djece.

“Imaju i dvije bebe koje su rođene 1. i 2. travnja”, kaže Alema. Ističe da odgovora od bh. vlasti nema, da se obraćala i Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu vanjskih poslova, te veleposlaniku BiH u Jordanu.

“Postoji popis koji je napravljen u Jordanu i obavijestili su nas da je jedini način da se izvuku da sve žene iz regije zajedno sprovedu u Tursku ili Srbiju. One se trenutno nalaze šest kilometara od turske granice”, kaže Alema.

Ističe da je Međunarodni cveni križ posjetio neke od kampova i razgovarao s nekim ženama, pa i s njenom sestrom, ali da ih oni ne mogu izbaviti, te da mogu samo uputiti pomoć.

Iz Crvenog križa su kazali da su to povjerljive informacije i da o tome ne mogu razgovarati s medijima.

U Ministarstvu sigurnosti BiH banjalučki list neslužbeno saznaje kako je Ministarstvo upoznato sa situacijom, ali da ne izlazi u javnost o tome zbog toga što je riječ o ženama i djeci.

“Pojavila se informacija da je od 2012. do danas 58 žena državljanki BiH u kampu Mubahu u Siriji. To je kamp gdje je jedan broj njih postao udovice i jedan broj djece je rođen tu, a jedan doveden iz BiH”, rekla je za “Nezavisne” Maja Gasal-Vražalica, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu BiH, koja će na narednoj sjednici ovog doma postaviti pitanje Vijeću ministara BiH jesu li nešto poduzeli da 130 djece i 58 žena vrate u BiH.

Kaže da nema odgovora službenih institucija, niti ima strategije da se pokrene proces povratka žena i djece, pa čak i ako se one smatraju dijelom onih koji su sudjelovali ili su na neki način povezani s ISIL-om, i samim tim što su se udale za nekog tko je ratovao na stranom ratištu, postoje zakoni gdje se oni mogu izručiti svojoj zemlji i tamo ih teretiti.

“Ali tu djecu svakako treba vratiti u BiH”, kazala je Gasal-Vražalica.

Kaže da po Zakonu o državljanstvu, do 23 godine starosti sva djeca koja nisu upisana u matične knjige u BiH, budući da ne postoji jedinstveni registar i da im je jedan od roditelja državljanin BiH, samim tim su i oni državljani BiH.

Ističe da se iz neslužbenih informacija moglo čuti da su im podijelili pojaseve s eksplozivom, pa ukoliko netko uđe na teritoriju ISIL-a, da su one i djeca prvi koji trebaju izginuti.

“Zbog toga smatram da država ovdje ima mnogo posla. Da institucije moraju promptno reagirati, jer je to jedan od ključnih prioriteta u BiH. Osim toga što vraćamo naše državljane u BiH, iz toga se može razviti jedna dobra osnova za izradu strategije za preveniranje i za deradikalizaciju”, zaključila je Gasal-Vražalica./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer