Published On: Tue, Dec 17th, 2013

Gubi li BiH još jedan projekt za jeftiniji plin?

U glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu niko iz BiH neće prisustvovati današnjem sastanku predsjednika i premijera država koji su partneri u realizaciji projekta Južnog plinskog koridora (TAP / IAP), saopšteno je juče iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Radi se o sastanku na kojem treba biti postignut finalni dogovor o gradnji Transjadranskog plinovoda (TAP), koji je jedan od najvažnijih energetskih projekata u Europi i koji EU podržava radi smanjenja ovisnosti o ruskom plinu i daljnjeg razvoja europskog plinskog tržišta.

Razlog nesudjelovanja bh.. delegacije, kako su ustvrdili iz MVP-a, jeste taj što Predsjedništvo BiH nikoga nije ovlastilo da prisustvuje ovom sastanku i potpiše memorandum o razumijevanju između Albanije, Azerbejdžana, BiH, Hrvatske i Crne Gore koji se odnosi na suradnju u provedbi Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u petak je iz trećih izvora saznalo za održavanje sastanka u Bakuu. Iz trećih izvora je MVP obaviješten i da nitko od članova Predsjedništva BiH neće prisustvovati sastanku, navode iz ove državne institucije.

– Zašto odluka nije pravodobno donesena, odgovor treba potražiti u Predsjedništvu BiH – tvrde iz MVPBiH.

Oni naglašavaju da je MVP je sa svoje strane poduzeo sve potrebne aktivnosti kako bi naša zemlja bila uključena u TAP / IAP projekt, koji nam je interesantan iz više razloga.

Almir Bečarević, bivši direktor “BH-Gasa”, koji je potpisnik Memoranduma o sudjelovanju BiH u TAP-u iz 2011., tvrdi za “Avaz” da je ovakva odluka Predsjedništva krajnje neshvatljiva.

– Riječ je o finalnom potpisu ugovora prije početka same izgradnje. To što nitko neće biti na sastanku iz BiH je velika šteta, jer je ovo ključni dogovor. Sada, kako stvari stoje, BiH će biti tretirana samo kao potrošač, bez mogućnosti da plinovod ide kroz BiH. Ovo se nije smjelo dogoditi – rekao je Bečarević.

Realizacija Južnog plinskog koridora za građane BiH znači i nižu cijenu plina. Radi se o investicijskom projektu čija je ukupna vrijednost procijenjena na 610 milijuna eura.

Iz Predsjedništva BiH rečeno nam je da tek danas mogu odgovoriti na naš upit vezan uz ovu problematiku.

Transjadranske plinovod trebao bi prevoziti plin iz azerbejdžanskih nalazišta od grčko-turske granice preko Albanije do južne Italije.

Bh. interes u projektu odnosi se na spojni plinovod IAP, koji bi iz Grčke kroz Albaniju, Crnu Goru, našu državu i Hrvatsku plin iz TAP-a trebao dopremati na tržište srednje Europe.