Published On: Mon, Jun 12th, 2017

GUARDIOLA POZVAO EUROPU I SVIJET: Podržite referendum o neovisnosti Katalonije

Menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola i bivši trener Barcelone pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži referendum o neovisnosti Katalonije, koji vlada Španjolske smatra nelegalnim.

Guardiola je pred nekoliko tisuća pristalica neovisnosti Katalonije okupljenih u središtu Barcelone, pročitao manifest kojim poziva demokracije u Europi i širom svijeta da budu uz tu pokrajinu jer, kako je kazao “branimo naša prava na slobodu, političko izražavanje i pravo na glas”.

Uprkos protivljenju španjolske vlade i oprečnim presudama Ustavnog suda Španjolske, čelnik pokrajinske vlasti Katalonije Carles Puigdemont rekao je u petak da će se referendum o neovisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske održati 1. listopada.

Konzervativna vlada Mariana Rajoyja uvijek je isticala da se takav referendum neće održati, dajući do znanja da će poduzeti preventivne mjere u tom smislu.

U Kataloniji je 9. studenog 2014. godine održan referendum kojeg je španjolski Ustavni sud poništio, a na birališta je izašlo 37,2 posto Katalonaca. Više od 80 posto njih izjasnilo se da želi Kataloniju kao neovisnu državu./AA/HMS/