Published On: Pon, lis 31st, 2016

'GRUZIJSKI SAN' Pobjeda vladajuće stranke, oporba ukazuje na prijevaru


Vladajuća gruzijska stranka Gruzijski san osvojila je većinu na izborima, pokazali su u ponedjeljak službeni rezultati, no glavna oporbena stranka tvrdi da je riječ o prijevari.
‘Gruzijski san nije pobijedio samo u dvije od 50 izbornih jedinica‘ u drugom krugu izbora koji se održao u nedjelju, objavila je glasnogovornica izbornog odbora Ketevan Dangadze navodeći da su u te dvije izborne jedinice pobijedili nezavisni kandidati.
U prvom krugu izbora, koji se održao 8. listopada, Gruzijski san je osvojio 49 posto glasova, dok je Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) završio drugi s oko 27 posto.
Gruzijskom politikom dominiraju bivši predsjednik u egzilu Mikheil Sakašvili, neformalni čelnik UNM-a, te milijarder i bivši premijer Bidzina Ivanishvili, koji iza kulisa vodi Gruzijski san.
Po prvi put u gruzijskoj postsovjetskoj povijesti zabilježena je prisutnost i manje protuzapadnjačkeDomoljubne stranke, koja je prešla potrebnu granicu od 5 posto za ulazak u parlament.
Gruzijski saveznici na zapadu prate ove izbore kako bi vidjeli hoće li ta strateški smještena država, koju hvale kao rijedak primjer demokracije u bivšem Sovjetskom Savezu, može učvrstiti promjene pokrenute prvim prijenosom vlasti koji se dogodio na izborima prije četiri godine.
Prema rezultatima izbora Gruzijski san će sada imati 115, UNM 27, a Savez patriota šest mjesta u parlamentu od 150 zastupnika. Takva snažna većina Gruzijskom snu omogućava da složi novu vladu i provede ustavne reforme, no do toga nisu stigli tako lako.
Oporba optužuje tu stranku za masovnu izbornu prijevaru koja se navodno dogodila i u prvom i u drugom izbornom krugu, što su vlasti odbacile. ‘Gruzijcima nije omogućeno pravo slobodnog izbora‘, smatra čelnik UNM-a Giorgi Baramidze.
‘Razina izbornih prekršaja, pritiska na birače i aktiviste oporbe, te kupovanja glasova je nevjerojatna’, dodao je čelnik oporbe. Izborna komisija objavila je kako su izbori provedeni ‘u mirnoj atmosferi, te da su birači mogli slobodno izraziti svoju volju’.
Međunarodno društvo za pravedne izbore i demokraciju, organizacija koja je na te izbore poslala preko 700 svojih promatrača, izvještava kako je zabilježila nekoliko izoliranih proceduralnih prekršaja poput višestrukog glasovanja.
Autor: tportal.hr/Hina
foto: REUTERS/David Mdzinarishvili