Published On: Sri, svi 2nd, 2012

Grupa radikalnih islamista danas pred sudom u Skoplju

hapsenje-islamista-1335890911-156404Dvadeset radikalnih islamista uhićenih u akciji makedonske policije “Monstrum” bit će danas izvedeni pred skopski Kazneni sud, gdje se očekuje da im bude izrečena mjera pritvora. Makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova podnijet kaznenu prijavu za terorizam protiv svih za koje postoje dokazi da su sudjelovali u ubojstvu petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skopja, javljaju makedonski mediji.
Policija je cijele noći saslušavala uhićene, među kojima su i dvije osobe za koje se vjeruje da su direktni izvršioci stravičnog zločina kod Smiljkovskog jezera.

Većina od 20 uhićenih u jučerašnjoj policijskoj akciji su makedonski državljani i pripadnici ekstremističke skupine iz Skoplja.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Gordana Jankulovska potvrio je jučer novinarima da postoje materijalni dokazi da se među 20 radikalnih islamista nalaze i počinitelji petostrukog ubojstva kod Skoplja.

Prilikom pretresa 26 objekata, od kojih je većina u Skoplju, pronađena je velika količina oružja, literature koja ukazuje na ideološku pripadnost uhićenih i drugi predmeti koji bi mogli biti korišteni pri izvršavanju kaznenih djela.

U tijeku je vještačenje je li pronađeno oružje korišteno u petostranom ubojstvu.

Jankulovska je rekla da je motiv ubojstva petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera sredinom travnja najvjerovatnije bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod pučanstva.

Ona je navela da su neki od privedenih radikalnih islamista bili na ratištima u Afganistanu i Pakistanu i da su borili protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

“Makedonija je dio globalne koalicije za mir i nije čudo da je na popisu zemalja koje su potencijalni cilj radikalnih islamista”, ocijenila je Jankulovska.

Akcija “Monstrum”, u kojoj je učestvovalo 800 makedonskih policajaca, provedena u selima Aračinovo, Šuto Orizari, Čair i Čento, a skupina radikalnih islamista privedena je u nekoliko objekata.

Petorica Makedonaca svirepo ubijena 12. travnja na Veliki četvrtak kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skopja.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Načevski, Cvetance Acevski i Kiro Tričkovski, koji su imali od 18 do 20 godina, dok je nedaleko od njihovih pronađeno je i peto tijelo Borča Stefanovskog / 45 /.

Prema dosadašnjim podacima policija, oni su ubijeni iz automatskog oružja iz neposredne blizine.

Uhapšeni islamisti u kućama skrivali arsenal naoružanja

SKOPLJE – Privedeni u jutrašnjoj policijskoj akciji “Monstrum” u Makedoniji, 20 radikalnih islamista, koji se sumnjice za učešće uubistvu petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera 12. aprila, nalaze se na saslušanju u nekoliko policijskih stanica u Skoplju.

Očekuje se da saslušanje traje tokom cele noći, jer policija ima 24 sata zakonskog vremena da drži osumnjičene u svojim prostorijama, a najranije u sredu ujutro privedeni bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju u krivičnom sudu u Skoplju.

U iskazima pred policijom treba da odgovore na više pitanja među kojima i zašto je oružje pronađeno u njihovim domovima, prenose makedonski mediji.

Prema policijskim izvorima, prilikom pretresa 26 objekata u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto orizari, Čair i Čento, pronađena je automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za crnu strelu, šest metaka za tromblon, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio veze.

Pronađeno je jedno vozilo, oko desetak hiljada evra, mobilni telefoni i kartice za njih.

Makedonska ministarka unutrašnih poslova Gordana Jankulovska izjavila je ranije da se pretpostavlja da se među uhapšenima, od kojih su većina makedonski državljani, nalaze i počinioci tog zlodela, a neki od njih se terete za krivično delo terorizma.

Prema informacijama policije, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištima u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

Jutrošnja akcija makedonske policije, u kojoj je učestvovalo oko 800 pripadnika MUP-a, jedna je od najsloženijih operacija makedonskih snaga reda do sada.

Tokom pretresa u 26 objekata u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su veštačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu.

Radikalni islamisti uhapšeni su na bazi materijalnih dokaza koji su sakupljeni.

Ona nije mogla da kaže da li je ova grupa koja stoji iza ubistva povezana sa nekom većom radikalnom islamističkom grupom u svetu.

Tela petorice Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši 12. aprila uveče, kod jezera nedaleko od Skoplja.

Prvi rezultati policijske istrage i obdukcije, objavljeni nekoliko dana kasnije, pokazali su da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.