Published On: Uto, lis 18th, 2016

Grujčić: Posjet Memorijalnom centru u Potočarima neupitan


Novoizabrani načelnik općine Srebrenica, Mladen Grujčić (SNSD)  u intervjuu za Nezavisne novine rekao je kako izbor njega za načelnika ne treba biti razlog za strah među Bošnjacima.
Srbi i Bošnjaci će raditi kao tim. U mojoj administraciji bit će Bošnjaci koji će htjeti promijeniti stanje na bolje za sve nas, tvrdi Grujčić  i dodaje kako tenzije diže manja grupa ljudi koja je svjesna da gubi.
Posjet Potočarima neupitan
Grujčič navodi kako mu posjet Potočarima ne predstavlja problem i da će biti drugačiji primjer od onih koji su do sad upravljali Srebrenicom.
Posjet Memorijalnom centru u Potočarima i odavanje počasti bošnjačkim žrtvama mi ne predstavlja nikakav problem, naglašava Grujčić.
Grujčić smatra kako je problem bošnjačkim političarima bio priznavanje zločina i nad srpskim stanovništvom.
Poštujem svaku žrtvu, bez obzira čija je. Bit ću primjer drugačiji od onih koji su do sad upravljali Srebrenicom, rekao je Grujčić za Nezavisne novine.
S bošnjačke strane je problem bio odavanje počasti srpskim žrtvama i priznanje kako su se zločini dogodili i  nad srpskim narodom. Ustaljena praksa kao što je zajednička komemoracija srpskim  i bošnjačkim žrtvama u Srebrenici se neće mijenjati, ističe Grujčić.
Vlade RS-a i Srbije ispunile obećanja
Sve projekte i investicije koje su obećavali u RS-u i Srbiji dužnosnici su ispoštovali i ispunili, navodi Grujčić.
Svaku marku koju je obećala Srbija je uplatila u općinski proračun, kazao je Grujčić.
Nove investicije i ulaganje u turizam
Grujčić je najavio i otvaranje Nacionalnog parka Sušica te dodao kako će do sad neiskorištene potencijale Srebrenice staviti u funkciju razvoja za sve građane.
“Rudna bogatstva, šume, banjski turizam i jezero Perućac na koje Srebrenica izlazi naši su najveći potencijali. Gotovo svakog mjeseca na području Srebrenice otkrije se neka nova antička građevina, nedavno su otkriveni ostati crkve stare preko 1500 godina.  Svi potencijali za razvoj turizma su tu, ističe Mladen Grujčić.
Imamo potencijal i za proizvodnju jagodičastog voća što se pokazalo kao vrlo korisno za domaćinstva koja se bave poljoprivredom na svojim imanjima, zaključuje Grujičić u intervjuu za Nezavisne novine.
 
Dnevnik.ba