Published On: Sub, pro 9th, 2017
#3rd | By Desk

Gruđanka dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru u petak je svečanom sjednicom Senata u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” obilježilo 40. godišnjicu svoga djelovanja.

Svečanu sjednicu Senata otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se u svom obraćanju osvrnuo na povijest mostarskog Sveučilišta, trenutnima aktivnostima, kao i izazovima koji stoje pred tom visokoobrazovnom ustanovom, piše bljesak.info.

Naše Sveučilište u svom grbu ima tri važna datuma. Godina 1895. kojom obilježavamo početak visokog obrazovanja u Hercegovini. Godina 1977. početak je institucionalnog visokog obrazovanja koje je do 1992. godine organizirano kroz Univerzitet Džemal Bijedić, i smatramo se dionikom i slijednicom tog procesa, i treća godina u našem identitetu je 1992. i početak rada Sveučilišta u Mostaru sa službenim hrvatskim jezikom“, kazao je rektor Tomić.

On je naglasio kako su tri strateška izazova pred Sveučilištem, i to integracija Sveučilišta, izrada nove strategije Sveučilišta i financijska stabilnost, a jedan od prioriteta je suradnja i dijalog s gospodarstvom.

Uz internacionalizaciju Sveučilišta, stalni nam je izazov kvaliteta nastave, koji uspješno provodimo, kao i mobilnost koja ima trend rasta kako odlaznih tako i dolaznih studenata i nastavnika“, kazao je rektor Tomić, istaknuvši kako je razvoj infrastrukture Sveučilišta jedan od strateških koraka, kao i privlačenje kadrova na doktorske studije i njihovo pozicioniranje na Sveučilištu.

Po njegovim riječima, jedan od ciljeva Sveučilišta u Mostaru su i novi doktorski studiji na engleskom jeziku i međusveučilišni i međunarodni doktorski studij s dvije jednakovrijedne diplome.

Napomenuo je i na izlazak prvog broja Sveučilišnih novina Universitas Mostariensis, čija je svrha informiranje unutarnje i vanjske javnosti o onome što Sveučilište radi, koje odluke donosi i kako se integrira u društvo.

Brojni su drugi izazovi i aktivnosti s kojim se susrećemo i o kojima promišljamo. Izražavam snažan optimizam i vjeru kako ćemo uspjeti prevladati sve navedene izazove i izaći jači i konkurentniji. Taj optimizam i vjeru trebaju svi oni koje predvodimo i koje ćemo dalje voditi“, kazao je Tomić.

Četrdeseta obljetnica Sveučilišta u Mostaru okupila je brojne rektore, prorektore, dekane i profesore s bh. i hrvatskih visokoškolskih ustanova, akademike, predstavnike vjerskog i društvenog života.

Također, svečanosti su nazočili brojni predstavnici političkog života, među kojima, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalna ministrica financija Jelka Miličević te državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske Branka Ramljak, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Obljetnicu su prigodnim riječima čestitali uime Rektorske konferencije BiH rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, zatim rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto u svom obraćanju čestitala je obljetnicu, kazavši kako mostarsko Sveučilište ima jaku obrazovnu jezgru te istraživačke kapacitete i uistinu bilježi značajne uspjehe u svom radu.

Sveučilište u Mostaru ne samo da stručno osposobljava studente za njihove buduće profesije, nego i formira društveno odgovorne osobe usmjeravajući ih prema pravim životnim i ljudskim vrijednostima“, kazala je Krišto, naglasivši kako značaj Sveučilišta leži i u činjenici da je ono jedino sveučilište u BiH na kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Tijekom svečanosti dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru, 25 rektorovih nagrada najboljim studentima, priznanja te počasna zvanja professor emeritus.

Među najboljim studentima Sveučilišta u Mostaru istaknula se i Gruđanka Marijana Bušić, koja je dobila Rektorovu nagradu Sveučilišta u Mostaru.

Velika čast, ali i odgovornost mi je primiti ovakvu nagradu. Želim zahvaliti svima koji su me nadograđivali i poticali na mom putu, od nastavnika, profesora gimnazije A.B. Šimića pa do sveučilišnih profesora i nadam se da sam opravdala njihova očekivanja. Ova nagrada mi je poticaj i motivacija da nastavim dalje i ostvarujem još veće uspjehe“, kazala je Marijana za Grude Online.

Počasni doktorat dobio je slovački diplomata, trenutno predsjedatelj Opće skupštine UN-a Miroslav Lajčak, koji je od 2007. do 2009. obnašao dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije.

Počasni doktorat dodjeljuje mu je za izniman doprinos društvenim znanostima u području pravnih i političkih znanosti i međunarodnih odnosa, kao i za državničke i političke uspjehe te za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, demokracije, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda i demokratskih procesa u BiH, navedeno je u obrazloženju odluke.

Lajčak je putem video linka zahvalio na nagradi, kazavši kako mostarsko Sveučilište danas predstavlja čvorište ideja i aktivnosti, otvarajući vrata studentima iz svih krajeva. Čestitao je obljetnicu te naglasio kako velike nade polaže u mladost Bosne i Hercegovine “koja nije samo budućnost BiH nego i njezina sadašnjost”.

Tijekom svečanosti pročitani su i brzojavi čestitki obljetnice među kojima čestitke rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić, federalne ministrice znanosti i obrazovanja FBiH Elvire Dilberović, rektora Univerziteta u Nišu Dragana Antića, rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Steve Pašalića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonke Milasa.

Također, na svečanosti, prorektor za znanost i razvitak Ivo Čolak predstavio je novi vizualni identitet Sveučilišta, čiji je Čolak autor.

(www.jabuka.tv)