Published On: Čet, stu 3rd, 2016

GRUBEŠIĆ: Žele naštetiti Tužiteljstvu, u optužnici se ne navodi "udruženi zločinački pothvat"

Premda su mediji u RH naveli kako se u optužnici privedenim Posavljacima spominje “udruženi zločinački poduhvat” glasnogovornik Tužiteljstva BIH Boris Grubešić izjavio je kako se radi o neistini kojoj je cilj naštetiti Tužiteljstvu BIH ,te je demantirao tu tvrdnju.
O udruženom zločinačkom poduhvatu kao neprihvatljivom elementu optužnice danas je govorio hrvatski premijer Plenković.
Nino Raspudić u sinošnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno postavio je tezu da je TužiteljstvoBIH postalo politički instrument.
Predrag Matić, bivši ministar branitelja postavio je pitanje zašto među optuženima nema i Bošnjaka, ne želeći nikome zlo, on je dodao da taj podatak para oči budući da su Bošnjaci zajedno s Hrvatima sudjelovali u obrani Orašja.
Hrvatski branitelji ali i javnost u RH i BIH su ogorčeni na princip optuživanja. Tvrde da se kod optužbi Hrvata redovno ide na model zapovjedne odgovornosti dok u drugim slučajevima se ide na direktnog počinitelja.
U samoj Posavini, među braniteljskim udrugama, doznali smo da su optužnice kojima su privedeni Posavljaci monstruozno napisane, te da se u većini njih pominje ime jednog te istog počinitelja koji se krije u Hrvatskoj pod lažnim imeno a kojeg u ovim optužnicama uopće nema. Optužen je navodno još ranije. Zbog njegovih “djela” trebalo bi prema Tužiteljstvu BIH odgovarati kompletno zapovjedništvo obrane Orašja.
Sličan model upotrijebljen je za iseljavanje HVO zapovjednika širom Lašve i Hercegovine. Za zlodjela na najnižoj razini nisu optuženi počinitelji, kao primjerice u slučaju ABIH nego zapovjednici. 21 godinu nakon rata. Kome je to normalno nek sam prosudi.
Nove informacije uskoro….

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>