Published On: Pet, lis 18th, 2019

Grubeša pozvao na usvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina

Ministar pravde BiH Josip Grubeša pozvao je sadašnji saziv Vijeća ministara da usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina te da konačno počne i njena primjena.

– Žalosti me, pa moram reći i ljuti, činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu – istaknuo je Grubeša govoreći o dokumentu koji nije usvojen već više od godinu.

Grubeša je za “Glas Srpske” rekao da je u izradi ove strategije sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka i da su taj dokument podržali i međunarodni promatrači te predstavnici Europske komisije.

– Ona se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete – naveo je Grubeša i izrazio uvjerenje da će provođenje ove strategije, nakon što bude konačno usvojena, doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve.

On je istaknuo da je žalosno i nepotrebno da pojedini članovi Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina istupaju iz tog tijela kako bi natjerali Vijeće ministara u tehničkom mandatu da konačno izvrši svoju obavezu.

– Potrebno je da oni koji su do sada blokirali usvajanje, objektivno sagledaju ovaj dokument i prestanu s politiziranjem, te priznaju da je prosto neznanje i lobiranje imalo za posljedicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci koje na kraju krajeva nitko sve ovo vrijeme ni ne navodi – rekao je Grubeša.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je za “Glas Srpske” da je strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina dokument koji je potpuno usuglašen i da je sasvim normalno što su se iz Nadzornog tijela za provođenje strategije povukli predstavnici RS.

– Ti ljudi su vrlo vrijedno i predano radili da bi se došlo do dokumenta. Reakcija je sasvim logična – rekao je Kasipović.

On je istaknuo da je dokument usuglašen prije više od godinu dana i da su svi subjekti koji su radili na njegovoj izradi dali pozitivno mišljenje te da stoga nije lako razumjeti zbog čega on u konačnici nije usvojen.

– To izaziva ozbiljne probleme, velike teškoće i onemogućava nas u onome što je temeljni zadatak, a to je efikasno procesuiranje ratnih zločina. Sasvim je prirodno i logično da se taj dokument što prije usvoji i stavi u funkciju – rekao je Kasipović.

On je istaknuo da je razumljiva reakcija koja dolazi iz RS, jer se, kako kaže, pojavljuju ideje u vezi s “dodatnim usuglašavanjem”.

– Već usuglašen dokument ne treba usuglašavati dodatno. Treba ga usvojiti i početi primjenjivati – naglasio je Kasipović

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare