Published On: Sri, svi 26th, 2021

GRUBEŠA OŠTRO SPUSTIO TURKOVIĆEVOJ: “Bez sumnje je njen dug ambasadorski staž u arapskim zemljama proizveo simpatije. Neka izvoli poštovati stav Europska komisije”


“Bez sumnje je dug ambasadorski staž ministrice Turković u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku.

Optužbe kako ministri HDZ-a bilo što opstruiraju su netočne, jer mi samo poštujemo preporuke institucija Evropske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković”, poručio je Grubeša.

Kaže da u tom pismu jasno i bez dvojbe Europska komisija ističe svoju zabrinutost zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije, čime BiH odstupa od vizne politike EU.

“Samo želi stvoriti lošu sliku o HDZ-ovim ministrima, a upravo ona koči cijeli bh. turizam”

U saopćenju se navodi da ni u kojem slučaju ministar pravde ne zaustavlja dolazak turista u BiH i da je on nedavno uputio ministru sigurnosti BiH Inicijativu za izmjenu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, u kojoj je predviđeno da im se olakša ulazak na način da se uz PCR test, traže i drugi dokazi o odsutnosti COVID virusa, a koji su pristupačniji. „

“Upravo zbog toga sam predlagao uvođenje antigenskog testa kako bi se omogućio što brži i jednostavniji ulazak stranih državljana u BiH, vodeći se time da se tu u najvećem broju radi o turistima. To bi definitivno omogućilo ulazak tisuća turista u Bosnu i Hercegovinu, ali su kolege iz bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici glasale protiv toga“, rekao je ministar Grubeša.

Kaže da je politikanstvo, ali i niski motivi glavna vodilja nekih ministara.

“Ali zbog zlonamjerne izjave koja stvara lošu sliku o ministrima iz reda HDZ-a, a pri tome je sama izravno spriječila olakšavanje ulaska turistima u BiH i time nanijela štetu turizmu glasujući protiv Odluke koja regulira ulazak stranaca, reakcija na današnje izjave ministrice Turković nije mogla izostati kako javnost ne bi bila pogrešno informirana. Ovo posebno jer se izvrtanjem teza i svjesno ne iznoseći sve podatke, opet HDZ-ovim ministrima spotiče da nešto koče i opstruiraju, dok je to danas upravo ministrica Turković uradila za cijeli turizam u BiH”, zaključio je Grubeša.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x