Published On: Čet, lis 8th, 2020

GRUBEŠA: Do kraja godine prebacivanje zatvorenika iz entitetskih zatvora

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je Srni da, u skladu s planom Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, do kraja godine treba biti realizirano premještanje u ovaj zavod svih zatvorenika koji kaznu izdržavaju u entitetskim zavodima.

Podsjetivši da je Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren 22. srpnja u naselju Vojkovići, u općini Istočna Ilidža, Grubeša je naveo da je do tog datuma završeno popunjavanje planiranih radnih mjesta, a do 3. rujna vršene kontinuirane obuke za novozaposlene, nakon čega je uslijedio premještaj prvih pritvorenika.

“Zbog sigurnosnih razloga, a s obzirom na to da je Zavod ustanova visokog stupnja sigurnosti, što ga izdvaja od drugih ustanova ovog tipa, ne mogu se iznositi podaci o broju prebačenih zatvorenika i pritvorenika, kao ni o vrsti kaznenog djela i visini kazne”, napomenuo je Grubeša.

On je dodao da se zadaci vrše postupno, kao i da je potrebno neko vrijeme da se novo osoblje i zatvorenici adaptiraju na nove uvjete.

“Novi i bolji uvjeti imat će dalekosežne pozitivne rezultate i na kvalitet rada, ali i na funkcionalnost zatvora”, naglasio je Grubeša.

Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od kojih je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Prema sistematizaciji, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika.

Izgradnja i funkcioniranje zatvora u potpunosti su usklađeni s europskim zatvorskim pravilima i standardima, a otvaranjem ovog objekta trebalo bi da budu znatno rasterećeni entitetski zatvorski kapaciteti i riješen problem njihove prebukiranosti.

Kamen temeljac za ovaj objekat postavljen je 2006. godine./Srna/HMS/