Published On: Sri, lip 16th, 2021

GRUBEŠA: BiH i Hrvatska voljne zaključiti ugovor o imovinsko-pravnim odnosima

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) izjavio je danas da je na sastanku ministara pravde BiH i Hrvatske 1. lipnja 2021. godine izražena volja za zaključivanjem ugovora o imovinsko-pravnim odnosima, te su se strane obvezale pokrenuti proceduru njegovog zaključivanja nakon što Hrvatska odgovori na inicijativu Ministarstva pravde BiH.

U odgovoru na pitanje zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halida Genjca na zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH, Grubeša je podsjetio da je Ministarstvo pravde BiH 4. rujna 2018. godine uputilo inicijativu Ministarstvu pravosuđa Hrvatske u vezi nastavka pregovora oko zaključivanja ugovora o imovinsko-pravnim odnosima, ali na tu inicijativu još nije odgovoreno.

Istaknuo je da su pregovori između izaslanstava BiH i Hrvatske o zaključivanju ugovora počeli 1997. godine i da su okončani 2005. godine bez potpisanog ugovora.

– Od 2005. do danas bilo je više inicijativa od BiH radi usklađivanja stavova o pitanju sadržaja ugovora, na koje nije odgovarano s hrvatske strane. Potom je u ožujku 2006. godine u Zagrebu održan sastanak državnih delegacija na kojem je ponovno razmatrano pitanje ugovora o imovinsko-pravnim odnosima, a s bh. strane istaknuto je da je sporno stanarsko pravo i zamjena imovine izbjeglica iz Hrvatske u BiH – naveo je Grubeša.

Dodao je da je hrvatska strana iznijela stav kako stanarsko pravo nije imovinsko pravo i da ne može biti predmet tog ugovora, što potvrđuju sudska praksa u Hrvatskoj i odluke Europskog suda za ljudska prava.

– Predstavnici Vlade Hrvatske tom prilikom su se obvezali da će Vijeću ministara BiH uputiti pismo s jasnim stavovima i prijedlozima koje do danas nije dostavljeno – naglasio je Grubeša./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>