Published On: Sub, lis 9th, 2021

GRMOJA: Ako ne bude promjena Izbornoga zakona, Hrvati iz BiH ne trebaju sudjelovati u izborima

Zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru u intervjuu za portal Bild.ba govorio je o djelovanju ove stranke po pitanju bh. Hrvata, odnosima prema nekim strankama u BiH, politici Predsjednika i Vlade RH prema BiH…

Također, bosanskohercegovačke Hrvate je pozvao da ne izlaze na izbore ako se ne dogode promjene Izbornoga zakona.

Razgovarao: Ivan Crnjac

Koji su razlozi zbog kojih se Most opredijelio javno komunicirati problematiku bosanskohercegovačkih Hrvata?

Most govori o svim važnim temama koji se tiču hrvatskog naroda, bilo da se radi o gospodarstvu, demografiji, pravosuđu, korupciji, Hrvatima izvan Republike Hrvatske itd. Problematika Hrvata u Bosni i Hercegovini je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i itekako je nužno da o njemu govorimo i da činimo sve što je u našoj moći da to pitanje napokon i rješimo.

Ima li utjecaja na to zastupnik Nino Raspudić?

Nino Raspudić je zastupnik unutar našeg Kluba koji dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i svakako da utječe i na naše djelovanje. No, mi smo od početka kao stranka bili jasno određeni u odnosu prema Hrvatima u BiH, a i unutar stranke imamo dosta pojedinaca koji jako dobro poznaju situaciju i odnose u Bosni i Hercegovini.

Bi li to, zapravo, trebala biti politika svake hrvatske stranke u Saboru? Je li pitanje Hrvata u BiH nešto oko čega ne bi trebalo biti različitih viđenja?

Načelno sam uvijek za pluralizam, odnosno sagledavanje i sučeljavanje različitih stavova, koncepcija i viđenja nekog problema. Ne moramo svi o nekoj temi isto promišljati, ali uvjerenja sam da po pitanju temeljnih nacionalnih pitanja mora postojati barem neki društveno-politički konsenzus. U tom smislu, smatram da bi sve parlamentarne stranke u Hrvatskoj trebale imati temeljni stav oko toga da je Bosna i Hercegovina država i hrvatskog naroda, te da Hrvati kao konstitutivni narod moraju biti u mogućnosti konzumirati temeljna politička prava u smislu izbora legitimnih političkih predstavnika. To je minimum.

No, neki ne misle tako?!

Želim vjerovati da neki iz neznanja guraju određene koncepcije i prijedloge. Tu prije svega mislim na ekipu iz Možemo koja se pokazuje nedoraslom, pa i jako opasnom i destruktivnom kada su u pitanju nacionalni interesi. Većina političkih stranaka u Hrvatskoj ima više-manje racionalan stav po ovom pitanju, ali naravno da postoje pojedinci i grupacije koji ili ne razumiju stvarne odnose u BiH ili rade za određene interese.

Kako komentirate djelovanje i politiku predsjednika Milanovića kada je u pitanju ova tema?

Predsjednik ima načelan stav koji je korektan i ne izlazi iz ustavnih okvira. Više puta je jasno stao uz Hrvate u BiH i njihova temeljna politička prava. Također, i stav Vlade je isto korektan, ali od njih očekujem puno više angažmana i konkretnosti.

Partner stranka u BiH vam je Hrvatska republikanska stranka, mogu li oni u doglednoj budućnosti napraviti korak – naprijed i preuzeti odgovornost?

Hrvatska republikanska stranka je naš partner jer smatramo da predstavljaju autentičnu hrvatsku opciju u BiH. Nisu se politički okaljali, ne podilaze nijednom partikularizmu (unitarizam, separatizam) i nude jasne politike. Vjerujem da će kroz vrijeme okupiti još kvalitetnih ljudi te pokrenuti prave političke promjene među Hrvatima u BiH te pokazati da Hrvati u BiH nisu HDZ BiH već da tu uistinu postoje i druge opcije koje nude kvalitetna rješenja.

Trebaju li bh. Hrvati bojkotirati izbore iduće godine ukoliko se ne promijeni Izborni zakon na način da svaki konstituvni narod sam može birati svoje predstavnike?

Iskreno se nadam da će doći do promjena Izbornog zakona i da će svi konstitutivni narodi i građani moći birati svoje legitimne predstavnike. Ukoliko se ne dogode promjene Izbornog zakona, ne vidim razloga zašto bi Hrvati sudjelovali u takvim neustavnim procesima.

Bild.ba
guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kleme
Kleme
1 godina prije

NECEMO CIPAR

Ante
Ante
1 godina prije

Sve pravilno.

Nadimak
Nadimak
1 godina prije

Ako se pokušaju provesti izbori po neustavnom Izbornom zakonu nijedna županija ni općina kojoj je stalo do zakona ne smije sudjelovati u organiziranju izbora.

GraDZanin.
GraDZanin.
1 godina prije

Ako vam ne odgovara BiH,selite se.
Vi ne mozete i necete ucjenjivati nikog svojim suludim zahtjevima.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Stvarno, tko bi se normalan bunio kad imamo izvrstan zakon 🙂 Drug Covic po istom bio clan predsjednistva. Izasao po istom na zadnje izbore i popustio jer su dzematlije birale pjanduru, dok su preCjednikovi glasaci rastjerani eirointegriranjem. Ni izborni inzenjering mu nije pomogao. Normalno da zakon ne valja.
Samo zakon u kojem ce on i njegova partija pobjedjivat je dobar zakon.
Svi ostali njegovom miloscu ce moci zivotariti – k’o sto rece na zadnjem zasjedanju aenesa za druga Raguza – sta se ovaj buni kad radi u HT 🙂

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Oooo turčinee napiši se kurrrrrrrrrrčine