Published On: Čet, tra 21st, 2022

GRMOJA: Ako bošnjačka politika nastavi s uzurpacijom, treba stvoriti preduvjete za osnivanje hrvatske federalne jedinice

Rekao je da podržava Hrvate u pregovorima oko izmjena izbornog zakona.

„Ne treba ići u bojkot izbora, ali treba ići u bojkot formiranja vlasti nakon izbora i poslati snažnu poruku. Sedmi zaključak HNS-a govori o teritorijalnom preustroju i Hrvati moraju imati plan B“, naveo je Grmoja te dodao kako je činjenica da bošnjačka politika s tvrdoglavim insistiranjem na lažnom građanskom modelu, jedan čovjek jedan glas, radi na razbijanju BiH, prenosi RTV HB.

„Ako se nastavi ovakvo ponašanje bošnjačke politike može se krenuti u administrativni preustroj Federacije BiH. Nije nužno rečeno koliko kantona mora biti. Znam da ljudi imaju određeni sentiment prema hrvatskoj federalnoj jedinici i treba stvoriti preduvjete da se to ostvari ako se ovo nastavi“, objasnio je Grmoja.

Kaže kako je u Hrvatskoj nemoguće leći kao Hrvat, a probuditi se kao Srbin ili Bošnjak, kao što se može u BiH. „U Hrvatskoj nacionalne manjine možda imaju veća prava nego što Hrvati imaju kao konstitutivni narod u BiH“, poručio je Grmoja. Pozdravio je konsenzus predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i političkih stranaka u RH oko hrvatskoga pitanja u BiH.

Komentirajući pismo generala o pomilovanju bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izrazio je nadu kako Milanović neće to učiniti.

“Milanović je govorio da nikoga neće pomilovati nadam se da će ostati pri tom stavu, jer artikulira dobre politike prema Hrvatima u BiH. Čudi me da su generali na ovakav način postupili. Dvojica su povukli svoj potpis, a nadam se da će to napraviti i oni do kojih hrvatski narod posebno drži, a tu mislim i na Gotovinu. Nije mi jasno zašto su pristali na ovakvu igru niti čija je to igra“, kazao je Grmoja. Dodao je kako će Most biti protiv toga.

Pozvao je Vladu i Stožer civilne zaštite RH da odustanu od odluke da hrvatski državljani iz BiH ne mogu u Hrvatsku na duže od 12 sati bez negativnog testa na Covid-19.

„Ako europski državljani mogu bez problema prelaziti hrvatsku granicu ne znam zašto bi prema hrvatskim državljanima u BiH vrijedili drugačiji kriteriji.“

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zeljo zlatni
Zeljo zlatni
28 dana prije

Rece vlaj iza biokova 😂

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

Samo Herceg Bosna svako u svoj tor…

Bošnjak
Bošnjak
28 dana prije

Samo brisanje lažnog konstutivnog naroda katolikai davanje statusa manjine.BIH je Bošnjačka država

Last edited 28 dana prije by Bošnjak
Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
28 dana prije

Tvoje je muslicu samo Tuzla Zenica i Sarajevo,na ostalom prostoru ste turisti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
28 dana prije

aj reci mi zašto vas je stid kad vam kažu da ste muslimani

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
28 dana prije

rece mi nacija star 20 g..

Bog Bosna Bošnjaci
Bog Bosna Bošnjaci
28 dana prije

Evo neće bošnjacka politika više ništa. Priprijetio nam je izvjesni Grmoja. 🤣🤣🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bog Bosna Bošnjaci
28 dana prije

Haluciniraš burazeru ,očito vidiš ono čega nema i još ko kakav tupko stavio smajlića.
Glupsone jadan nebio hahahahaaa